Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Wetenschap | Uitgave 2/2014

GZ - Psychologie 2/2014

Ouder-kind-trauma-therapie

Een geïntegreerde psychotherapeutische behandeling met EMDR voor kinderen met preverbaal trauma

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 2/2014
Auteur:
M.A.T. Went
Belangrijke opmerkingen
Auteur
Marianne a.t. went, klinisch psycholoog, psychotherapeut, systeemtherapeut en supervisor EMDR (volwassenen en kinderen/jeugd), KJP polikliniek Herlaarhof, Vught, team voor traumabehandeling van infants, kinderen, adolescenten en volwassenen. Daarnaast vrijgevestigd psychotherapeut. Correspondentieadres: marianne.went@gmail.com
Dit artikel werd in een andere vorm eerder gepubliceerd in het Tijdschrift van de Vereniging voor Kinder&Jeugd Psychotherapie, 40e jaargang, nummer 2, 2013.

Samenvatting

Voor de gz-psycholoog, werkzaam in de basis-ggz, is kennis over preverbaal trauma zeer belangrijk. Het blijkt nog lang niet algemeen bekend dat in het brein van een nul- tot vierjarige lichaamssensaties en emoties worden opgeslagen die een blijvende indruk kunnen maken en de bodem kunnen leggen voor gedragsproblemen en emotionele problemen die zich pas veel later uiten. In dit artikel wordt een behandelmethode beschreven die direct gericht is op het leggen van een verband tussen klachten en onderliggend trauma. De verwerking van de traumatische ervaringen lost de klachten op en geeft ruimte voor het oppakken van leeftijdspassende ontwikkelingstaken.
Afhankelijk van de ervaring en het niveau van (bij)scholing kan een gz-psycholoog zich bekwamen in deze methodiek. Het is belangrijk om ruime ervaring te hebben met het EMDR basisprotocol. Dit vormt de leidraad voor deze behandeling. Gedegen kennis van de ontwikkelingspsychologie en ervaring met systemisch werken zijn daarnaast ook voorwaarden voor een succesvolle aanpak.
Wanneer een gz-psycholoog zelf niet aan deze voorwaarden voldoet, kan zij/hij in het diagnostisch traject zelf helder screenen en aan ouders en kind uitleg geven over het bestaan van dit behandelaanbod. Een behandelaanbod dat vervolgens, afhankelijk van de complexiteit, door een collega-psychotherapeut of ervaren gz-psycholoog kan worden opgepakt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

GZ - Psychologie 2/2014 Naar de uitgave