Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-09-2017 | Uitgave 5/2017

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 5/2017

Ontwikkeling van algoritmes voor oordeelkundig gebruik van psychofarmaca bij ouderen met verhoogd valrisico

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 5/2017
Auteurs:
A. Geeraerts, T. Dilles, V. Foulon, H. Habraken, M. Petrovic, G. Strauven, J. Tournoy, O. Vandeput, A. Wertelaers, E. Vlaeyen, K. Milisen
Belangrijke opmerkingen
A. Wertelaers is overleden.

Samenvatting

De consumptie van psychofarmaca (slaap- of kalmeringsmiddelen, antidepressiva en antipsychotica) in de oudere populatie is hoog. Langdurig gebruik van psychofarmaca op oudere leeftijd kent verschillende negatieve gevolgen zoals een verhoogd valrisico. Graduele afbouw van psychofarmaca in deze leeftijdsgroep is mogelijk en leidt tot een significante vermindering van valincidenten. Zowel afbouw als het oordeelkundig opstarten van psychofarmaca vraagt om kennis, overleg, samenwerking en een mentaliteitswijziging bij gezondheidszorgwerkers. Om gezondheidswerkers hierbij te informeren en te ondersteunen, ontwikkelde het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen drie algoritmes voor oordeelkundig gebruik van psychofarmaca in het kader van valrisico en een steekkaart met achtergrondinformatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2017

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 5/2017 Naar de uitgave

Signalementen

Signalementen