Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2008

01-03-2008 | Spectrum

Ondersteunende begeleiding: van jong tot oud een kwetsbare doelgroep

Auteur: Dr. Y. K. van Pareren

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 3/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het is duidelijk dat de problemen in de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) momenteel nog de overhand hebben. Zowel de kwaliteit van het indicatieproces als de uitvoering van de huishoudelijke hulp roepen vragen op. Voor een deel van de cliënten geldt dat zij nu voor hun zorg naar twee loketten moeten, het Wmo loket en het AWBZ loket. Daarnaast zijn het niet altijd dezelfde organisaties die de Wmo en AWBZ hulp uitvoeren. De praktijk laat zien dat de hulpverleners (nog) minder dan voorheen met elkaar afstemmen. Het resultaat is een verdere belasting van de cliënt of zijn (overbelaste) mantelzorger. Volgens de gemeenten was het budget dat de gemeenten kregen niet genoeg om dezelfde zorg in te kopen als onder de AWBZ. Nu blijkt dat vele gemeenten een financieel overschot hebben terwijl er sterk is bezuinigd op schaars personeel, met alle nadelige gevolgen van dien.
Literatuur
1.
go back to reference VWS. Brief gericht aan de Voorzitter van de Tweede kamer. Uitwerking maatregel kwetsbare groepen. J. Bussemaker. Den Haag: Ministerie van VWS, 9 november 2007. VWS. Brief gericht aan de Voorzitter van de Tweede kamer. Uitwerking maatregel kwetsbare groepen. J. Bussemaker. Den Haag: Ministerie van VWS, 9 november 2007.
2.
go back to reference HHM. Onderzoek naar de AWBZ bestedingen in de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang en met name het deel in relatie tot de grondslag psychosociaal. Enschede: Hoeksma, Homans & Menting, 2006. HHM. Onderzoek naar de AWBZ bestedingen in de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang en met name het deel in relatie tot de grondslag psychosociaal. Enschede: Hoeksma, Homans & Menting, 2006.
3.
go back to reference B&A groep. Stijging indicaties ondersteunende begeleiding. Een verklarend onderzoek. Den Haag: B&A groep, 2007. B&A groep. Stijging indicaties ondersteunende begeleiding. Een verklarend onderzoek. Den Haag: B&A groep, 2007.
4.
go back to reference CIZ. Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Hoofdstuk 2 Grondslagen. Driebergen: Centrum Indicatiestelling Zorg, 2007. CIZ. Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Hoofdstuk 2 Grondslagen. Driebergen: Centrum Indicatiestelling Zorg, 2007.
Metagegevens
Titel
Ondersteunende begeleiding: van jong tot oud een kwetsbare doelgroep
Auteur
Dr. Y. K. van Pareren
Publicatiedatum
01-03-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 3/2008
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03082038

Andere artikelen Uitgave 3/2008

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2008 Naar de uitgave