Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | NEUROGENE DETRUSOROVERACTIVITEIT | Uitgave 5/2011

Tijdschrift voor Urologie 5/2011

Neurogene detrusoroveractiviteit: minimaal invasieve implantatie van een elektrode voor conditionele stimulatie van de nervus dorsalis penis en clitoridis

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 5/2011
Auteurs:
drs. F.M.J. Martens, dr. J.P.F.A. Heesakkers, dr. ir. N.J.M Rijkhoff
Belangrijke opmerkingen
Tevens gepubliceerd als: Martens FM, Heesakkers JP, Rijkhoff NJ. Minimal invasive electrode implantation for conditional stimulation of the dorsal genital nerve in neurogenic detrusor overactivity. Spinal Cord. 2011 Apr;49(4):566-72.

Samenvatting

Elektrische stimulatie van de nervus dorsalis penis of clitoridis (NDPC) onderdrukt ongewenste detrusorcontracties (ODC’s) en kan worden gebruikt ter behandeling van detrusoroveractiviteit en ter preventie van incontinentie. Oppervlakte-elektroden zijn niet geschikt voor gebruik in het dagelijks leven vanwege onder andere fixatie- en hygiëneproblemen. In deze pilotstudy werd onderzocht: 1) de haalbaarheid van het inbrengen van een elektrode bij de NDPC en 2) de effectiviteit van conditionele stimulatie met verschillende stroomsterktes om ODC’s bij dwarslaesiepatiënten te onderdrukken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2011

Tijdschrift voor Urologie 5/2011 Naar de uitgave