Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Nabijheid

Auteur : Anniek Thoomes-Vreugdenhil

Gepubliceerd in: Behandeling van problematische gehechtheid

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de beschrijving van relationele gestoordheid zijn twee begrippen centraal gesteld, namelijk nabijheid en zelfbeeld. De nabijheidsproblematiek constateerden we in de ambivalentie van nabijheid zoeken en nabijheid weren. De zelfbeeldproblematiek zagen we in de negatieve zelfwaardering. Beide begrippen zijn in H. 3 genoemd in relatie met hechting. In het eerste gedeelte van dit hoofdstuk wordt het begrip nabijheid bekeken, met behulp van de omschrijvingen uit het existentialisme, met als doel tot een bruikbare omschrijving ervan te komen. In het tweede deel worden de verschillende nabijheidsvormen in de ontwikkeling van het kind beschreven. De ‘Cirkel van Veiligheid’ is daarbij een hulpmiddel. In H. 3 zijn de begrippen zelfbeeld en zelfregulatie besproken met een voorbeeld van het proces van een kind en van een jongere, evenals dat in H. 8 is gedaan.
Voetnoten
1
Marcel ziet in het respect voor de ander een wijze van vrijheid. Beschikbaar zijn kan nooit de vorm van dwang krijgen, als respect voor de ander vooropstaat. Beschikbaar zijn wordt dwang als een mens op afroep moet komen en moet voldoen aan alle wensen en verlangens. In de opvoedingssituatie wordt dan gesproken over het terroriserende kind, waarbij sprake is van ernstige grensvervaging, waardoor geen veiligheid meer aanwezig is. Het kind is dan overgeleverd aan eigen impulsen en wordt niet begrensd. Het omgekeerde is ook mogelijk, namelijk dat ouders op deze wijze de kinderen terroriseren en zo fors over de grenzen van hun kind gaan.
 
2
Ik ben er een voorstander van dat het kind in het eerste levensjaar thuis is bij de ouders, zoals in Zweden mogelijk is gemaakt.
 
Metagegevens
Titel
Nabijheid
Auteur
Anniek Thoomes-Vreugdenhil
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2861-1_7