Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Uitgave 5/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2012

Monitoren van behandelresultaat met de CORE-OM

Bruikbaarheid en psychometrische eigenschappen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2012
Auteurs:
Dr. W. J. Meerding, Dr. A. Van ’t Spijker, Drs. M. Van Riessen
Belangrijke opmerkingen
zelfstandig adviseur, econoom en methodoloog, senior adviseur
vrijgevestigd psycholoog en psychotherapeut
psychotherapeut en wetenschappelijk onderzoeker
De bruikbaarheid en psychometrische eigenschappen van de NederlandstaligeClinical Outcomes in Routine Evaluation - Outcome Measure (CORE-OM) zijn onderzocht in een tweedelijns ambulante ggz-populatie van zeventien jaar en ouder en in een steekproef uit de volwassen bevolking. Bij 2.528 van de 10.988 cliënten die vanaf oktober 2008 werden behandeld, waren CORE-OM-metingen beschikbaar voorafgaand en na afloop van de therapie. De uitkomsten laten zien dat de CORE-OM bruikbaar is als instrument voorroutine outcome monitoring (ROM). Het instrument heeft een hoge interne consistentie. De CORE-OM bleek gevoelig voor verandering in de klinische toestand van cliënten. Gemiddelde beginscores waren iets lager dan in vergelijkbare buitenlandse populaties. Normscores voor klinisch significante verandering konden worden afgeleid uit de vergelijking met scores uit de normale populatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2012 Naar de uitgave