Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | Wetenschap | Uitgave 3/2011

GZ - Psychologie 3/2011

MMPI-2-schalen en farmacotherapie

Een aanzet tot een potentiële bijdrage aan de indicatiestelling

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 3/2011
Auteur:
Prof. dr. J.J.L. Derksen

Samenvatting

Een groot deel van de patiënten die worden gescreend en behandeld door klinisch psychologen gebruikt psychofarmaca. Dit artikel bespreekt de mogelijke bijdrage van de psychologische indicatiestelling aan het besluit om psychofarmaca voor te schrijven. Verschillende MMPI-2-profielen zijn, op basis van Stahls methodologie, hypothetisch verbonden met neuronale circuits. Screening met MMPI-2 lijkt te kunnen bijdragen aan het besluitvormingsproces voor combinatietherapie. De profielen van met name patiënten met angst- of stemmingsstoornissen en met een psychotische kwetsbaarheid zijn geanalyseerd in relatie tot de gerelateerde neurotransmitters en de medicatie die het betreffende hersencircuit beïnvloedt. Het model kan tevens inzicht geven in het effect van een combinatietherapie met medicatie en een psychologische interventie. Bovendien doet het suggesties voor het type psychofarmaca dat kan worden ingezet. Dit model is een eerste stap op dit gebied en dient verder in empirisch onderzoek te worden onderzocht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

GZ - Psychologie 3/2011 Naar de uitgave

Interpersoonlijke psychotherapie

‘Zonder anderen worden we ongelukkig’