Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | Wetenschap | Uitgave 3/2011

GZ - Psychologie 3/2011

De angst voor terugkeer van kanker

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 3/2011
Auteurs:
C. Völker, M. van der Lee, A. Pet
Belangrijke opmerkingen

De auteurs

oen Völker is gz-psycholoog bij het Helen Dowling Instituut in U trecht en is tevens als eerstelijnspsycholoog werkzaam in de regio Nijmegen en Bemmel. C orrespondentie: cvolker@hdi.nl (www.​hdi.​nl).
Marije van der Lee is hoofd wetenschappelijk onderzoek bij het Helen Dowling Instituut en cognitief gedragstherapeut®.
Anette Pet is hoofd patiëntenzorg bij het Helen Dowling Instituut, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut®.

Samenvatting

Veel mensen die kanker hebben gehad houden last van de angst voor terugkeer van kanker. De impact van deze angst wordt nogal eens over het hoofd gezien en daardoor blijft behandeling achterwege. Ook wordt wel verondersteld dat je deze angst niet kunt of hoeft te behandelen, omdat de angst reëel en invoelbaar is. In dit artikel wordt stilgestaan bij stepped-care behandelopties voor deze angst. Normalisatie, psycho-educatie en zelfmanagement zijn basisinterventies die behulpzaam blijken te zijn. Als dit niet voldoende effect sorteert, is meer gespecialiseerde hulp wenselijk, zoals cognitieve gedragstherapie of mindfulnesstraining.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

GZ - Psychologie 3/2011 Naar de uitgave