Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

14-07-2016 | Uitgave 4/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2016

Metabole programmering: het belang van ‘de eerste 1000 dagen’ voor de latere gezondheid van het kind

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2016
Auteurs:
B. Schouten, N. van Winden

Samenvatting

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat omstandigheden rondom de conceptie, zwangerschap en de eerste levensjaren van invloed kunnen zijn op de gezondheid op korte en lange termijn. Metabole programmering is beschreven als een van de processen die hieraan ten grondslag zou kunnen liggen. Dit heeft geleid tot de hypothese dat de periode van conceptie tot ongeveer het tweede levensjaar een kritieke periode is, die mede bepaalt of een kind gezond oud zal worden. Deze cruciale periode van 1000 dagen kan worden gezien als een window of opportunity voor preventie en gezondheidsbevordering, met een blijvende positieve invloed op de latere gezondheid. In dit referaat worden onderzoeken besproken waaruit het belang van het proces van metabole programmering blijkt. Dit proces start mogelijk al tijdens de conceptie en wellicht zelfs eerder.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2016 Naar de uitgave