Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8. Met vertrouwen de crisis door in de behandeling van een 25-jarige vrouw met een borderline-persoonlijkheidsstoornis

‘Never waste a good crisis’

Auteurs : Drs. Rosi Reubsaet, Judith Vanhommerig

Gepubliceerd in: Casusboek schematherapie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Borderline-persoonlijkheidsproblematiek gaat vaak gepaard met emotieregulatiestoornissen en interpersoonlijke problemen. In dit hoofdstuk wordt geïllustreerd hoe Martine en haar therapeut op diverse momenten ‘overspoeld’ raken. Soms lijkt het therapieproces wel een continue crisis. Dit is niet te voorkomen, maar kan gebruikt worden als signaal: blijkbaar is er iets nodig. De functie van het gedrag onderzoeken en begrijpen welke schema’s zijn geraakt, geven richting aan de interventie. Het werken met fases helpt aan te sluiten bij de emotionele leeftijd en ontwikkelingsfase van het Kwetsbare Kind. Op deze manier is een crisis niet alleen iets wat angst inboezemt, maar ook een moment van de waarheid: iets wat essentieel is voor een succesvolle therapie.
Literatuur
go back to reference Voor de referenties van de vragenlijsten BDI-II-NL, SCL-90, SMI, YPI en YSQ en de standaardwerken van Van Genderen et al. en Young et al., zie het overzicht ‘Veelgebruikte vragenlijsten en referenties’ in de ‘Inleiding’. Voor de referenties van de vragenlijsten BDI-II-NL, SCL-90, SMI, YPI en YSQ en de standaardwerken van Van Genderen et al. en Young et al., zie het overzicht ‘Veelgebruikte vragenlijsten en referenties’ in de ‘Inleiding’.
go back to reference Arntz, A., & Jacob, G. (2012). Schematherapie. Een praktische handleiding. Amsterdam: Nieuwezijds. Arntz, A., & Jacob, G. (2012). Schematherapie. Een praktische handleiding. Amsterdam: Nieuwezijds.
go back to reference Reubsaet, R. J. (2018). Schematherapie. Werken met fases in de klinische praktijk. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. CrossRef Reubsaet, R. J. (2018). Schematherapie. Werken met fases in de klinische praktijk. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. CrossRef
Metagegevens
Titel
Met vertrouwen de crisis door in de behandeling van een 25-jarige vrouw met een borderline-persoonlijkheidsstoornis
Auteurs
Drs. Rosi Reubsaet
Judith Vanhommerig
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2632-7_8