Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2017 | Beroepsziekten | Uitgave 3/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2017

Manganisme of Parkinson?

Met plussen en minnen op zoek naar een antwoord

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 3/2017
Auteurs:
Herman Bartstra, Annet Lenderink
Belangrijke opmerkingen
Herman Bartstra is klinisch arbeidsgeneeskundige, werkzaam bij het Solvent Team Amsterdam, Polikliniek Mens en Arbeid in het AMC.
Annet Lenderink is arts-onderzoeker, eveneens werkzaam bij het Solvent Team Amsterdam en bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten als specialist toxische stoffen en werk, kanker en werk en nieuwe risico’s.
Het Solvent Team is door de minister aangewezen als expertisecentrum voor zeldzame neurotoxische beroepsmatige aandoeningen.

Samenvatting

De ziekte van Parkinson is in Nederland met minstens 40.000 patiënten geen zeldzame ziekte. De ziekte begint meestal op wat latere leeftijd, vooral tussen 50 en 60, maar 10% van de patiënten is jonger dan 40 jaar. De ziekte van Parkinson ontstaat door celverlies in bepaalde delen in de hersenen, met name in de substantia nigra. Het verlies van deze cellen leidt tot een tekort aan dopamine in de hersenen, hetgeen leidt tot de symptomen van de ziekte van Parkinson. De oorzaak van de zogenaamde idiopathische ziekte van Parkinson is niet bekend. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat sprake is van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. In 5-10% van de gevallen is de ziekte van Parkinson een erfelijke ziekte, (familiaire Parkinson) en op dit moment zijn er ongeveer zes genen bekend die de ziekte van Parkinson kunnen veroorzaken, terwijl een aantal andere het risico verhogen. In een klein percentage van de gevallen zijn omgevingsfactoren waarschijnlijk van doorslaggevend belang. Er is relatief veel bewijs voor een relatie met blootstelling aan bepaalde bestrijdingsmiddelen (zoals rotenon, paraquat, organochloorverbindingen) en aan chloorhoudende oplosmiddelen (trichloorethyleen, perchloorethyleen). Minder sterk, maar wel aanwezig is het verband met blootstelling aan PCB’s; met metalen, lood, kwik, mangaan; met vervuilde lucht; bepaalde infecties en herhaald hoofdletsel.1

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2017 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Hoofdredactioneel

Waarheidsvinding

Onderzoek in het kort

Fijnstof in een klaslokaal