Skip to main content
Top

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

40. Kwetsbaarheid

Auteur : C. van Campen

Gepubliceerd in: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt het lastig te omschrijven begrip ‘kwetsbaarheid’ verhelderd door een aantal vragen te beantwoorden. Daarbij komt aan de orde hoe kwetsbaarheid te meten is, hoe het zich ontwikkelt in de oudere bevolking en hoe de samenleving in de toekomst voor de groeiende groep kwetsbare ouderen kan zorgen. Per definitie is kwetsbaarheid geen toestand maar een proces. Het beloop van kwetsbaarheid blijkt een belangrijke voorspeller van opname in een woonzorgcentrum of verpleeghuis en van overlijden. Uitgaande van een brede definitie van kwetsbaarheid is één op de vier 65-plussers kwetsbaar. Kwetsbare ouderen zijn vaker hoogbejaard, vrouw of alleenstaand en ze komen vaker uit lage sociaaleconomische klassen. Doorslaggevend voor hun kwetsbaarheid zijn echter multimorbiditeit en het hebben van matige of ernstige functiebeperkingen. Naast zorg en ondersteuning op maat zijn preventie van gezondheidsproblemen, eenzaamheid en het verlies van zingeving en waardigheid (kortom kwaliteit van leven) belangrijke opgaven voor de toekomst.
Literatuur
go back to reference De Klerk M, Verbeek-Oudijk D, Plaisier I, Den Draak M. Zorgen voor thuiswonende ouderen: kennissynthese over de zorg voor zelfstandig wonende 75-plussers, knelpunten en toekomstige ontwikkelingen. Den Haag: SCP; 2019. De Klerk M, Verbeek-Oudijk D, Plaisier I, Den Draak M. Zorgen voor thuiswonende ouderen: kennissynthese over de zorg voor zelfstandig wonende 75-plussers, knelpunten en toekomstige ontwikkelingen. Den Haag: SCP; 2019.
go back to reference Van Campen C. Kwetsbare ouderen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2011. Van Campen C. Kwetsbare ouderen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2011.
go back to reference Van Campen C, Kooiker S, De Boer A. Zorgen: hoe gaan we als samenleving zorgen voor de groeiende groep ouderen. In: Van den Broek A, Van Campen C, De Haan J, Roeters A, Turkenburg M, Vermeij L, redactie. De toekomst tegemoet. Leren, werken, zorgen, samenleven en consumeren in het Nederland van later. Sociaal en Cultureel Rapport. Den Haag: SCP; 2016. Van Campen C, Kooiker S, De Boer A. Zorgen: hoe gaan we als samenleving zorgen voor de groeiende groep ouderen. In: Van den Broek A, Van Campen C, De Haan J, Roeters A, Turkenburg M, Vermeij L, redactie. De toekomst tegemoet. Leren, werken, zorgen, samenleven en consumeren in het Nederland van later. Sociaal en Cultureel Rapport. Den Haag: SCP; 2016.
go back to reference Van Campen C, Vonk F, Van Tilburg T. Kwetsbaar en eenzaam? Risico’s en bescherming in de ouder wordende bevolking. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2018. Van Campen C, Vonk F, Van Tilburg T. Kwetsbaar en eenzaam? Risico’s en bescherming in de ouder wordende bevolking. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2018.
go back to reference Van Campen C, Broese van Groenou M, Deeg D, Iedema J. Langer zelfstandig. Ouder worden met hulpbronnen, ondersteuning en zorg. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2017. Van Campen C, Broese van Groenou M, Deeg D, Iedema J. Langer zelfstandig. Ouder worden met hulpbronnen, ondersteuning en zorg. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2017.
go back to reference Van Campen C, Rosenboom W, Van Grinsven S, Smits C, redactie. Kunst en positieve gezondheid: een overzichtsstudie van culturele interventies met mensen die langdurig zorg en ondersteuning ontvangen. Zwolle: Hogeschool Windesheim/LKCA/Movisie; 2017. Van Campen C, Rosenboom W, Van Grinsven S, Smits C, redactie. Kunst en positieve gezondheid: een overzichtsstudie van culturele interventies met mensen die langdurig zorg en ondersteuning ontvangen. Zwolle: Hogeschool Windesheim/LKCA/Movisie; 2017.
Metagegevens
Titel
Kwetsbaarheid
Auteur
C. van Campen
Copyright
2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2453-8_40