Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-01-2016 | Uitgave 2/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2016

Knelpunten en succesfactoren bij het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht of obesitas

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 2/2016
Auteurs:
A. J. G. Wirix, R. van Zoonen, A. van den Bosch, H. W. Eijkhout, P. Jansen, E. Meijer, R. A. HiraSing, J. E. Kist-van Holthe

Samenvatting

Hypertensie komt vaker voor bij kinderen met overgewicht (4–14 %) en obesitas (11–33 %) dan bij kinderen met normaal gewicht (2–5 %). Hypertensie is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en nierschade op latere leeftijd. Het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht en obesitas, en zo nodig het bevorderen van een gezonde bloeddruk in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) wordt sinds 2012 aanbevolen in de JGZ-richtlijn Overgewicht. In deze studie is aan de hand van ervaringen van JGZ-professionals, een knelpuntenanalyse gedaan van het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht in de JGZ. Om dit te onderzoeken is er bij JGZ-professionals van vier JGZ-organisaties een vragenlijst afgenomen.
De vragenlijst is ingevuld door 74 % (42/57) van de JGZ-professionals. De succesfactoren van het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht zijn onder andere dat ouders volgens de betrokken JGZ-professionals meer gemotiveerd zijn om het overgewicht van hun kind aan te pakken als er sprake is van een verhoogde bloeddruk en dat preventie van hypertensie past binnen de doelstellingen van de JGZ. De JGZ-professionals hebben ook knelpunten ervaren zoals een gebrek aan tijd, onbetrouwbaarheid van de bloeddrukmeter en een gebrek aan kennis over de achtergrond van hypertensie bij kinderen.
Om de implementatie van het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht te bevorderen, is het belangrijk om de JGZ-professionals te scholen over de achtergrond van hypertensie en het gebruik van de bloeddrukmeter. Daarnaast is nader onderzoek nodig naar oplossingen voor het tijdgebrek dat door JGZ-professionals ervaren wordt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2016 Naar de uitgave

Redactioneel

Weet wat je meet