Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Uitgave 5/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5/2012

Kindersterfte in Suriname

De belangrijkste doodsoorzaken onder 1- tot 19-jarigen

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5/2012
Auteurs:
F. Lens, J .E. Kist-van Holthe, R.A. HiraSing
Belangrijke opmerkingen
Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences
kinderarts
kinderartsjeugdarts en hoogleraar jeugdgezondheidszorg, Sociale Geneeskunde
Ter bevordering van de jeugdgezondheidszorg en het terugdringen van de kindersterfte in Suriname is een concreet gezondheidsbeleid van belang. Met sterfteonderzoek kan nagegaan worden welke aandoeningen veel voorkomen, waar gezondheidswinst behaald kan worden en hoe verantwoorde prioritering kan plaatsvinden bij financiële beperkingen. Ter ondersteuning hiervan is onderzoek gedaan naar de belangrijkste doodsoorzaken onder 1- tot 19-jarigen in de periode 2000-2008.
Voor het onderzoek zijn overlijdenscertificaten gecodeerd aan de hand van de International Classification of Diseases 10 (ICD 10).
De kindersterfte daalde in de periode 2000-2003 van 145 naar 100 kinderen per jaar. Hierna stabiliseerde de kindersterfte rond 100 tot 120 per jaar. De belangrijkste doodsoorzaken onder 1- tot 19-jarigen in de periode 2000-2008 waren infectieziekten, verkeersongevallen en zelfmoord. Sterfte door infectieziekten daalde door afname van de sterfte ten gevolge van hiv en malaria. Daarentegen verdubbelde zowel het aantal verkeersongevallen als het aantal zelfmoorden in de periode 2000-2008.
Een gunstige ontwikkeling in het verloop van de kindersterfte in 2000-2008 is de daling van hetaantal sterfgevallen door infectieziekten. Continueren van de bestaande interventies ter bestrijding van malaria wordt daarom sterk aangeraden. Extra aandacht voor preventie van hivoverdracht van moeder op kind is een aanbeveling. De stijging in het aantal verkeersongevallen en zelfmoorden is zorgwekkend. Vooral op het gebied van zelfmoordpreventie valt nog veel winst te behalen; op dit moment richten weinig organisaties zich op de psychische gezondheid van de jeugd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5/2012 Naar de uitgave

Redactioneel

Elk kind telt