Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 4/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2012

JGZ-richtlijn Overgewicht

Preventie, signalering, interventie en verwijzing van kinderen van 0-19 jaar

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2012
Auteurs:
J.E Chest-of Holthe, A.M.W. Bulk-Bunschoten, C.M. Renders, R.A. Hirasing, M. Beltman, E.P. Timmermans-Leenders, M. L’Hoir, T. Kuijpers
Belangrijke opmerkingen
kinderarts
arts Maatschappij & Gezondheid
kinderarts-jeugdarts, universitair docent en epidemioloog
wetenschappelijk onderzoeker gezondheidszorg
arts Jeugdgezondheidszorg en
klinisch pedagoog, psychotherapeut en senior onderzoeker
epidemioloog, Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg
Sociale Geneeskunde
Uit de Vijfde Landelijke Groeistudie blijkt dat het percentage kinderen met overgewicht in Nederland van 9-12% in 1997, gestegen is tot 13-15% in 2009. De JGZ is een unieke setting voor preventie, signaleren en adviseren van kinderen met overgewicht. Praktische adviezen voor preventie van overgewicht kunnen al vanaf de geboorte gegeven worden. Signaleren en interveniëren bij kinderen met overgewicht vinden plaats in de jeugdgezondheidszorg. Voor interventie bij kinderen met overgewicht wordt een haalbaar veranderplan opgesteld, waarbij de ouders worden betrokken. Als uitgangspunt dienen de BOFT-elementen uit het Overbruggingsplan: meer Bewegen en Buitenspelen, elke dag Ontbijten, zo min mogelijk gezoete (Fris)dranken en Fastfood, minder voor de Televisie of (spel)computer zitten (maximaal 2 uur per dag) en minder energierijke Tussendoortjes. Conform de CBO-richtlijn Obesitas 2011 worden kinderen met obesitas verwezen naar huisarts/kinderarts.
Dit artikel is een aangepaste versie van het artikel RichtlijnOvergewichtvoor de jeugd gezondheidszorg (A4718), zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De JGZ-richtlijn Overgewicht is beschikbaar via www.​ncj.​nl/​bibliotheek/​richtlijnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2012 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel