Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Is er een wetenschappelijke onderbouwing voor het effect van chocolade op stemming?

Auteur : dr. J.H.M. de Vries

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het is een veel gehoorde opvatting dat chocolade een positieve invloed zou hebben op de stemming. Als dat zo is, dringt zich de vraag op hoe dat effect zou kunnen worden verklaard.
Literatuur
go back to reference Benton D, Donohoe RT. The effects of nutrients on mood. Public Health Nutrition 199l; 2: 403-09. Benton D, Donohoe RT. The effects of nutrients on mood. Public Health Nutrition 199l; 2: 403-09.
go back to reference Dillinger TL, Barriga P, Escarcega S, et al. Food of the Gods: Cure for humanity? A cultural history of the medicinal and ritual use of chocolate. J Nutr 2000; 130: 2057-72. Dillinger TL, Barriga P, Escarcega S, et al. Food of the Gods: Cure for humanity? A cultural history of the medicinal and ritual use of chocolate. J Nutr 2000; 130: 2057-72.
go back to reference Kurzer MS. Women, food, and mood. Nutrition Reviews 1997; 55: 268-76. Kurzer MS. Women, food, and mood. Nutrition Reviews 1997; 55: 268-76.
go back to reference Bruinsma K, Taren DL. Chocolate: food or drug? J Am Diet Assoc 1999; 99: 1249-56. Bruinsma K, Taren DL. Chocolate: food or drug? J Am Diet Assoc 1999; 99: 1249-56.
go back to reference Michener W, Rozin P. Pharmacological versus sensory factors in the satiation of chocolate craving. Physiol Behav 1994; 56: 419-22. Michener W, Rozin P. Pharmacological versus sensory factors in the satiation of chocolate craving. Physiol Behav 1994; 56: 419-22.
go back to reference Wurtman RJ, Wurtman JJ. Do carbohydrates affect food in neurotransmittor activity? Appetite 1988; 11: 42-47. Wurtman RJ, Wurtman JJ. Do carbohydrates affect food in neurotransmittor activity? Appetite 1988; 11: 42-47.
Metagegevens
Titel
Is er een wetenschappelijke onderbouwing voor het effect van chocolade op stemming?
Auteur
dr. J.H.M. de Vries
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_508