Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2009

Intrathoracale afwijkingen bij een jong kind, denk aan echografie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 5/2009
Auteurs:
M. T. Zomerhuis, J. Bakker, A. C. de Mol
Belangrijke opmerkingen
Dhr. drs. M.T. Zomerhuis, anios, afdeling Kindergeneeskunde (thans anios, Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam); mw. drs. J. Bakker, radioloog, afdeling Radiologie; dhr. drs. A.C. de Mol, kinderarts-neonatoloog, afdeling Lindergeneeskunde, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht.
Correspondentieadres: Drs. A.C. de Mol, afdeling Kindergeneeskunde, Albert Schweitzer Ziekenhuis, locatie Dordwijk, Albert Schweitzerplaats 25, 3318 AT Dordrecht.

Samenvatting

Wij presenteren een zuigeling van twee dagen oud, met een cyanotisch incident dat aanvullend onderzoek behoefde. Een röntgenfoto van de thorax toonde een intrathoracale massa, maar kon niet differentiëren tussen de verschillende differentiaaldiagnostische overwegingen. Een CT-thorax kon evenmin voor een conclusieve diagnose zorgen. Echografieonderzoek van de thorax en abdomen toonde een evident hernia diaphragmatica met herniatie van de lever in de thoraxholte. Met deze casus in het achterhoofd beschrijven wij de verschillende beeldvormende diagnostische mogelijkheden bij intrathoracale massa’s.We leggen de nadruk op de rol van een relatief simpele diagnostische techniek als echografie, vergeleken met meer invasieve technieken zoals MRI of CT, voor differentiatie van intrathoracale massa’s die gezien worden op een conventionele röntgenfoto van de thorax.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2009 Naar de uitgave

OriginalPaper

Ontvangen boeken