Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2009

Perinatale torsio testis: nieuwe inzichten en beleidsadvies

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 5/2009
Auteurs:
F. van der Toorn, H. J. R. van der Horst, R. P. E. de Gier, T. P. V. M. de Jong, J. M. Nijman, K. P. Wolffenbuttel
Belangrijke opmerkingen
Dhr. drs. F. van der Toorn, afdeling Kinderurologie, Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus MC, Rotterdam. Dhr. drs. H.J.R. van der Horst, afdeling Kinderurologie, VUmc, Amsterdam. Dhr. drs. R.P.E. de Gier, afdeling Kinderurologie, UMC St Radboud, Nijmegen. Dhr. dr. T.P.V.M. de Jong, afdeling Kinderurologie, Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht, en Emma Kinderziekenhuis, AMC, Amsterdam. Dhr. prof. dr. J.M. Nijman, afdeling Kinderurologie, UMC Groningen. Mw. drs. K.P. Wolffenbuttel, afdeling Kinderurologie, Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus MC, Rotterdam, namens de werkgroep Kinderurologie van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.
Correspondentieadres: Drs. F. van der Toorn, afdeling Kinderurologie, Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus MC Rotterdam, Postbus 2060, 3000 CB Rotterdam.

Samenvatting

Een perinatale torsio is een zeldzame aandoening met een geringe kans op het redden van de testikel(s) bij neonatale spoedoperatie. Tevens is er een niet-verwaarloosbaar risico op asynchrone torsio van de contralaterale testis. Bij verdenking op perinatale torsio testis adviseren wij spoedoverleg met een kinderuroloog in een kindercentrum met neonatale anesthesie. Dan kan de mogelijke kans op het ‘redden’ van de testikel(s) ingeschat worden en een eventuele indicatie tot (semi)spoedoperatie bepaald worden. Het doel van een (semi)spoedoperatie is ‘redding’ van de aangedane testikel en/of het voorko’men van contralaterale torsio testis.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2009 Naar de uitgave

OriginalPaper

Ontvangen boeken