Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoofdstuk 21 Lichamelijke activiteit en cardiovasculaire aandoeningen

Auteurs : W. Larry Kenney, PhD, Jack H. Wilmore, PhD, David L. Costill, PhD

Gepubliceerd in: Inspannings- en sportfysiologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Op zaterdagmiddag 22 juni 2002 werd honkballer Darryl Kile, werper van de St. Louis Cardinals, dood aangetroffen in zijn hotelkamer. De Cardinals waren in Chicago om drie wedstrijden te spelen tegen de Chicago Cubs. Kile zou de laatste wedstrijd van deze serie starten op zondagavond. Hij werd beschouwd als een van de beste pitchers van de Cardinals en was een gewaardeerd aanvoerder. Kile was slechts 33 jaar oud en bleek te zijn gestorven aan een hartaanval door coronaire arteriosclerose, bij de autopsie bleken twee van de drie belangrijkste coronaire arteriën 80-90% te zijn vernauwd. Hoewel hij geen symptomen van deze ziekte had, was zijn vader overleden aan een beroerte op 44-jarige leeftijd. Kile had geklaagd over pijn in de schouder en vermoeidheid tijdens het diner op de avond tevoren.
Op 2 november 2007 stortte Ryan Shay, een toploper (nationaal universiteitskampioen op de 10.000 m in 2001 en Amerikaans kampioen marathon in 2003), in tijdens de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de Olympische marathon in New York na slechts 8,9 km. Het autopsierapport gaf aan dat zijn dood toe te schrijven was aan een ‘hartritmestoornis’ als gevolg van hypertrofie van het hart met verbindweefselde delen met onbekende etiologie.
In oktober 2009 overleden drie deelnemers aan de 32e Detroit Free Press/Flagstar marathon, allen binnen een tijdspanne van 16 minuten. Enkele weken eerder overleden twee lopers, een man en een vrouw, beiden midden dertig, tijdens de Rock ‘n’ Roll halve marathon van San Jose. Van deze vijf lopers zijn geen autopsierapporten beschikbaar, maar het is mogelijk dat hun overlijden een gevolg is van hart- en vaatziekten aangezien de warmtebelasting hier waarschijnlijk geen rol speelde.
Deze tragedies illustreren het belangrijke feit dat sport in de jeugd en als jongvolwassene niet levenslang beschermend is tegen aandoeningen aan de coronaire vaten.
Metagegevens
Titel
Hoofdstuk 21 Lichamelijke activiteit en cardiovasculaire aandoeningen
Auteurs
W. Larry Kenney, PhD
Jack H. Wilmore, PhD
David L. Costill, PhD
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1326-6_21