Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2017 | Uitgave 4/2017

Tandartspraktijk 4/2017

Hoektandgeleiding

Herstel van esthetiek door herstel van occlusie en articulatie

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2017
Auteur:
Annemie Grobbink
Belangrijke opmerkingen
Annemie Grobbink (ACTA 1999) is eigenaar van de Tanden Kliniek in Amsterdam (www.​detandenkliniek.​com) en erkend restauratief tandarts en prosthodontist.
Met dank aan:
– Mondhygiënist Pascale Hemelrijk voor het uitvoeren van de initiële parodontale behandeling.
– Implantoloog Eric Blom voor het plaatsen van de implantaten 21 en 33.
– Tandtechnici Milo Bakker en Sabrina Pameijer voor het techniekwerk.

Samenvatting

De cuspidaten kunnen we zien als de hoekstenen van ons gebit. In de ideale beet (neutro-occlusie met correcte overjet en overbite) zorgen de cuspidaten bij elke excursie van de onderkaak voor onmiddellijke disclusie van de postcaniene elementen. Door deze zogenoemde ‘cuspidaatgeleiding’ worden de promolaren en molaren beschermd tegen attritie en mechanische abfractie. Daarbij fungeert een correcte hoektandgeleiding door middel van proprioceptie als waakhond tegen grote krachten of overbelasting. Het ontbreken van (een) cuspidaat(geleiding) heeft mogelijk grote gevolgen. In dit artikel beschrijf ik een casus waarin het belang van de cuspidaat(geleiding) naar voren komt.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Tandartspraktijk 4/2017 Naar de uitgave

De behandelmogelijkheden op een rij

Apexresectie mislukt, wat nu? (2)

Feedback post

Het hart centraal

Tandarts in de praktijk

365/24/7