Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoe moet een verhoogd CRP bij een normale BSE-waarde worden geïnterpreteerd?

Auteur : dr. A. Thijs

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een algemene ontstekingsreactie gaat gepaard met een acute-fasereactie in serum of plasma. Onder een acute-fasereactie wordt verstaan: het geheel van veranderingen in de samenstelling van het bloed in reactie op een schadelijke prikkel met een systemisch effect. De acute-fasereactie laat zich het best beschrijven in veranderingen in concentratie, activiteit of aantal van in het bloed meetbare componenten. In het geval van een daling spreekt men ook wel van een negatieve acute-fasereactie. Dat laatste is bij voorbeeld het geval met het plasma-albuminegehalte: de concentratie van dit eiwit daalt in de regel wanneer zich een systemische ontstekingsreactie voordoet.
Literatuur
go back to reference Leusden HAIM van (red). Diagnostisch kompas, Amsterdam, Commissie van aanvullende diagnostiek van het College voor zorgverzekeringen, 2003. Leusden HAIM van (red). Diagnostisch kompas, Amsterdam, Commissie van aanvullende diagnostiek van het College voor zorgverzekeringen, 2003.
go back to reference Klippel JH, Dieppe PA. Rheumatology. Mosby, 2000. Klippel JH, Dieppe PA. Rheumatology. Mosby, 2000.
go back to reference Black S, Kushner I, Samols D. C-reactive Protein. J Biol Chem 2004; 279: 487-90. Black S, Kushner I, Samols D. C-reactive Protein. J Biol Chem 2004; 279: 487-90.
Metagegevens
Titel
Hoe moet een verhoogd CRP bij een normale BSE-waarde worden geïnterpreteerd?
Auteur
dr. A. Thijs
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1617