Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Uitgave 4/2011

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2011

Het steindler-effect bij het obstetrisch plexus-brachialisletsel

Elleboogflexie ondanks paralytische m. biceps

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 4/2011
Auteurs:
Mw. S.M. Hofstede-Buitenhuis, dhr. prof.dr. M.J.A. Malessy, dhr. drs W. Pondaag, dhr. drs. K. de Boer, dhr. prof.dr. R.G.H.H. Nelissen, dhr. drs. J. Nagels, mw. dr. M.S. van Wijlen-Hempel
Belangrijke opmerkingen
kinderfysiotherapeut
neurochirurg
neurochirurg
revalidatiearts
orthopedisch chirurg
kinderrevalidatiearts

Samenvatting

De indicatie voor een neurochirurgische hersteloperatie bij kinderen met een obstetrisch plexus-brachialisletsel (OPBL) is een parese van de m. biceps < MRC 3 op de leeftijd van 3 maanden. Er wordt gekeken naar elleboogflexie tegen de zwaartekracht. Sommige kinderen kunnen echter ook hun elleboog buigen zonder activiteit van de m. biceps. Een veelvoorkomende truc is de elleboogflexie met behulp van het steindler-effect. Hierbij wordt de elleboog gebogen met behulp van de m. extensor carpi radialis, de hand is dan in pronatiestand.
Doel van het huidige onderzoek was om vast te stellen welk type zenuwletsel (axonotmesis, neurotmesis of avulsie) kinderen hadden die hun elleboog buigen met het steindler-effect. Door middel van statusonderzoek zijn 28 kinderen met een OPBL (geboren 1997-1999) onderzocht die bij bezoek aan het plexusteam in Leiden actieve elleboogflexie lieten zien met behulp van het steindler-effect. Wij vonden dat bij 72% van deze kinderen een ernstig zenuwletsel bestond, waarvoor neurochirurgische reconstructie noodzakelijk was. Goed differentiëren tussen elleboogflexie op basis van de activiteit van de m. biceps en het steindler-effect is belangrijk om vast te stellen of er een ernstig zenuwletsel bestaat, zodat kinderen die neurochirurgische expertise (en soms een zenuwoperatie) nodig hebben tijdig worden herkend.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2011 Naar de uitgave