Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Origineel artikel | Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 5/2015

Het Reamer Irrigator Aspirator (RIA) systeem: een aanwinst?

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 5/2015
Auteur:
T.J. Blokhuis
Belangrijke opmerkingen
1 traumachirurg, afdeling Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht

Samenvatting

Het Reamer Irrigator Aspirator (RIA) systeem (DePuy Synthes, Amersfoort) is oorspronkelijk ontwikkeld ter preventie van complicaties bij het opboren van het mergkanaal. Het inspuiten en opzuigen van vloeistof langs de boorkop vermindert namelijk hitteontwikkeling en hoge druk in de mergholte. Pas later is in de vloeistofafvoer een filter gemonteerd om het boormeel te oogsten. Hierdoor kan een grote hoeveelheid autoloog bot worden verkregen en tegenwoordig is dit de meest voorkomende indicatie voor het inzetten van de RIA. De drie belangrijkste redenen hiervoor zijn het volume van het bot, het verminderen van de complicaties bij het oogsten en de kwaliteit van het geoogste boormeel. De technische aspecten van het systeem maken de manier van opboren anders dan bij het traditionele boren. Om de opbrengst te vergroten, maar met name om complicaties te voorkomen, zijn kennis over en training van het systeem essentieel.
De literatuur laat goede resultaten van het RIA-systeem zien, waarbij het oogsten van bot ook in grote series als meest voorkomende indicatie genoemd wordt. Het grotere volume, minder complicaties en de hogere osteogene potentie van het boormeel van RIA zouden deze manier van oogsten tot eerste keus moeten maken, zeker bij grotere defecten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 5/2015 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial