Skip to main content
Top

2009 | Boek

Het Kinderallergie Formularium

een praktische leidraad

Redacteuren: Dr. M. O. Hoekstra, Dr. A. P. E. Sachs

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het Kinderallergie Formularium is geschreven op verzoek van veel praktiserende huisartsen en kinderartsen aan de hand van onderwerpen die zich in de spreekkamer van beide specialismen in de dagelijkse praktijk voordoen. De inhoud van dit nieuwe formularium omvat die onderwerpen welke de meest voorkomende acute en chronische vormen van allergie omvatten. Speciale aandacht is besteed aan de toegevoegde waarde van laboratoriumonderzoek en de interpretatie van uitslagen. Verder zijn alle hoofdstukken geschreven op een wijze dat deze een directe afspiegeling is van ons medisch denken en handelen, namelijk binnen 'de gouden driehoek': diagnose, etiologie en therapie. Immers, alle drie zijn beslissend voor de prognose.

Inhoudsopgave

Voorwerk
De allergische mars
Samenvatting
Het aantal volwassenen, maar vooral kinderen, met een klinisch manifeste allergie is dramatisch gestegen over de laatste decades. Het wordt algemeen aangenomen dat er een daadwerkelijke toename in de prevalentie van allergie heeft plaatsgevonden naast een toename in de (vroegtijdige) herkenning van allergische symptomen.
J.G.M. Rijntjes, H.F.J. Savelkoul, P.J.E. Bindels
Preventie van allergie en astma
Samenvatting
In de preventie van allergie kan een onderscheid gemaakt worden in primaire, secundaire en tertiaire preventie. Van primaire preventie wordt gesproken als er nog geen sprake is van sensibilisatie en ziekte.
M.O. Hoekstra
Voedselallergie
Samenvatting
De prevalentie van voedselovergevoeligheid (voedselallergie plus voedselintolerantie) in de algemene populatie wordt geschat tussen de 1% en 3%; bij kinderen liggen de schattingen hoger: 4-6%.
Y. Meijer
Constitutioneel eczeem
Samenvatting
Constitutioneel eczeem (CE) is een chronische recidiverende jeukende huidaandoening. Synoniemen voor CE zijn atopisch eczeem en atopische dermatitis.
S.G.M.A. Pasmans, F.S. Boukes
Astma en beperken van astma-exacerbaties
Samenvatting
Astma is één van de meest voorkomende chronische ziekten op de kinderleeftijd. Wereldwijd is de prevalentie bij kinderen in de leeftijd van 6-7 jaar 11-12%, en bij kinderen van 13-14 jaar 13-14%.
W.M.C. van Aalderen, A.B. Sprikkelman, E.G. Haarman, P.J.E. Bindels
Allergische rinitis en conjunctivitis
Samenvatting
Allergische rinitis is van alle allergische aandoeningen op de kinderleeftijd de meest prevalente. De prevalentie van geboorte tot 4 jaar zou 4% bedragen
R. Gerth van Wijk, M.Y. Berger-van Straalen
Anafylaxie
Samenvatting
Anafylaxie is een acute gegeneraliseerde allergische reactie, die potentieel levensbedreigend is. Het betreft meestal een IgE-gemedieerde reactie op een lichaamsvreemd eiwit.
G.N. van der Meulen, A.E.J. Dubois, E.A. Oelen
Urticaria en angio-oedeem
Samenvatting
Urtica zijn hemisferische of plateauvormige jeukende erythemateuze oedeempapels die komen en gaan, wisselen in vorm en grootte, scherp begrensd zijn en centraal een bleke kleur tonen.
J.N.G. Elberink, H. de Groot
Latexallergie
Samenvatting
Er zijn twee soorten latexallergie: de allergie voor latexeiwitten en de allergie voor aan het latex toegevoegde chemische stoffen. Deze chemische stoffen worden aan het uit de latexboom gewonnen sap toegevoegd om het rubber zijn gewenste eigenschappen te verlenen.
M.M.H.M Meinardi, H. de Groot
Insectenallergie
Samenvatting
Ernstige IgE-gemedieerde reacties door insecten worden in Nederland veroorzaakt door insecten met een angel. De meest voorkomende in Nederland zijn steken van wespen, gevolgd door bijen en in zeldzame gevallen hommels.
J.N.G. Elberink
Geneesmiddelenallergie
Samenvatting
Geneesmiddelen worden voorgeschreven om een specifiek gewenst effect tot stand te brengen. De inname van geneesmiddelen kan echter ook gepaard gaan met ongewenste reacties.
M.O. Hoekstra, A.C. Knulst
Immunotherapie
Samenvatting
Specifieke immunotherapie met allergeenextracten is een vorm van therapie waarbij atopische patiënten in oplopende hoeveelheden allergeen krijgen toegediend.
E.H.G. van Leer, Y.C.M. Duijvestijn, S.G.C. van Soest
Interpretatie van laboratoriumonderzoek
Samenvatting
Laboratoriumonderzoek kan een bijdrage leveren aan de diagnostiek van allergische ziekten als hooikoorts, astma en eczeem. Dit zijn ziekten waarbij het immuunsysteem overmatig reageert op stoffen (allergenen) uit de omgeving.
E.A. Koop, A.J. van Houte, Z. Tempels-Pavlica
Nawerk
Meer informatie
Titel
Het Kinderallergie Formularium
Redacteuren
Dr. M. O. Hoekstra
Dr. A. P. E. Sachs
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6914-0
Print ISBN
978-90-313-6028-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6914-0