Samenvatting
Een diagnose stellen is een belangrijk deel van het medisch beroep, waarbij de diagnose gezien wordt als een objectief, waardevrij en wetenschappelijk etiket.
Maar klopt dat beeld wel? Zijn diagnosen de blinde biologische waarheid? Of zijn het afspraken, definities van wat we een ziekte noemen? En maakt dat wat uit?
Veel diagnosen zijn vrij hard, en hun waarde wordt ondersteund door onderzoek. Daarover bestaat geen discussie. Maar er zijn ook diagnosen waarover je wél van mening kunt verschillen. Die verwarrend zijn en soms zelfs een behandeling in de weg staan. Diagnosen waar morele of maatschappelijke oordelen in verwerkt zijn, en waarvan je je kunt afvragen hoe ‘medisch’ ze eigenlijk zijn. Of diagnosen die mede ontstaan zijn onder druk van financiële belangen. Hoe objectief zijn die?
Diagnosen hebben de neiging een eigen leven te gaan leiden. Vaak maakt dat niet uit, maar soms ook wel. Diagnosen kunnen stigmatiseren, sociale problemen medicaliseren en veranderen hoe er naar mensen gekeken wordt. En hoe mensen naar zichzelf kijken.