Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hebben ouders het recht om een minderjarig kind te laten onderzoeken op het BRCA-1- of -2-gen?

Auteur : L.F. Markentein

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Algemeen wordt als uitgangspunt aanvaard, dat genetisch onderzoek zoveel mogelijk dient te worden uitgesteld tot het moment waarop de betrokkene daarover zelf een beslissing kan nemen. Dit ligt slechts anders als het belang van de minderjarige dit uitstel niet toelaat. De uitoefening van bevoegdheden van ouders bij de vertegenwoordiging van hun minderjarige kinderen in kwesties rond hun medische behandeling dient in het teken te staan van de behartiging van het belang van het kind. Het uitvoeren van dit onderzoek op het BRCA-1- of -2- gen op jonge leeftijd kan redelijkerwijs niet in het belang van het kind worden geacht. Het gaat bij dit onderzoek op het BRCA-1- of -2- gen bij minderjarigen in essentie om voorspellend erfelijkheidsonderzoek waarbij informatie wordt verworven die zeer confronterend kan zijn, terwijl mogelijke preventieve interventies pas op latere leeftijd aan de orde zullen zijn.
Literatuur
go back to reference ZonMw, Toepassing van de genetica in de gezondheidszorg: Gevolgen van de ontwikkelingen voor de huidige wet- en regelgeving, Den Haag, november 2003. ZonMw, Toepassing van de genetica in de gezondheidszorg: Gevolgen van de ontwikkelingen voor de huidige wet- en regelgeving, Den Haag, november 2003.
go back to reference Kieboom W. Informatie, toestemming en geheimhouding bij erfelijkheidsadvisering, SDU, Den Haag, 2003. Kieboom W. Informatie, toestemming en geheimhouding bij erfelijkheidsadvisering, SDU, Den Haag, 2003.
go back to reference Markenstein LF. Tekst en toelichting wgbo. SDU, Den Haag, 2005. Markenstein LF. Tekst en toelichting wgbo. SDU, Den Haag, 2005.
Metagegevens
Titel
Hebben ouders het recht om een minderjarig kind te laten onderzoeken op het BRCA-1- of -2-gen?
Auteur
L.F. Markentein
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_751