Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 9/2017

01-11-2017 | Out of the box (22)

Gouden tand bij telescoopframe

Auteur: Milou Voncken

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 9/2017

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

De wens van deze patiënt (63 jaar) is herstel van de functie en ook van de karakteristieke esthetiek van zijn gebit. Tijdens het eerste bezoek blijkt dat er sprake is van forse slijtage als gevolg van abrasie, en in zowel de onder- als de bovenkaak meerdere elementen ontbreken. De patiënt wil graag zijn resterende tanden en kiezen behouden. Bovendien heeft hij ook een specifieke esthetische wens: hij wil graag een partiële gouden tand ter plaatse van een kleine snijtand. Gekozen is om die op de 22 te plaatsen. De behandeling heb ik uitgevoerd in het laatste jaar van mijn studie.
Opmerkingen
Milou Voncken, afgestudeerd aan de RU Groningen in 2017, is nu werkzaam als algemeen practicus in Maastricht (De Drietand) en Hoensbroek (tandartsenpost Hoensbroek).
1 Beginsituatie. Er ontbreken in de boven- en onderkaak meerdere elementen (16, 15, 14, 12, 22, 23, 24, 25, 26, 37, 36, 35, 34, 46) en er is forse slijtage aan de frontelementen in de boven- en onderkaak met verlies van beethoogte. Ook zijn de cervicale randen van een aantal elementen onder aangetast door cariës.
2 Ik begin met het opbouwen van het onderfront en de premolaren in het 4e kwadrant met Clearfil AP-X (Kuraray Noritake). Hierna plaats ik het oude frame in de onderkaak en het partiële plaatje in de bovenkaak terug. Op de 22 zijn nog wat restanten te zien van de gouden buccale veneer die in het verleden al is toegepast in de partiële plaatprothese.
3 Na het herstellen van de anatomie in de onderkaak maak ik alginaatafdrukken zodat een proefopstelling in was kan worden gemaakt voor de bovenkaak. Hier houd ik nog geen rekening met de gouden 22, zodat eventueel nog voor plaatsing op een ander element kan worden gekozen. Met deze proefopstelling kan ik ook controleren of er voldoende ruimte is voor de kappen en het telescoopframe.
4 Bij het prepareren van de pijlers voor het telescoopframe heb ik retentiegroeven aangebracht. De preparatie is conisch, dus met de retentiegroeven zijn we verzekerd van een eenduidige pasvorm van de primaire kronen. Om te voorkomen dat de pijlerelementen aan de wandel gaan heb ik ze gefixeerd met behulp van de oude partiële plaatprothese. Deze heb ik lichtelijk uitgeslepen, waarna ik hem met softliner opnieuw passend heb gemaakt. Dit zorgt voor fixatie van de pijlerelementen.
5 Techniekwerk voor plaatsen: de drie primaire kappen van zirkoonoxide (13, 11, 21) en het telescoopframe met de partiële gouden 22. De beide 7’s van de patiënt heb ik in situ gelaten en gebruik ik ter afsteuning van de ankers van het frame.
6 Plaatsen van de primaire kappen (13, 11, 21) van zirkoonoxide. Voor het cementeren zijn de kappen gezandstraald door een van de medewerkers in het lab. Hierdoor was het mogelijk om adhesief te cementeren met Panavia 2.0 (Kuraray Noritake). Vanwege de geringe retentie is ervoor gekozen om adhesief te cementeren en niet conventioneel.
7 Zij-aanzicht (2e en 3e kwadrant) van het techniekwerk voor plaatsing. De elementen in het frame van de onderkaak heb ik vervangen, waardoor ik de occlusie kon aanpassen aan het telescoopframe van de bovenkaak. Hierdoor ontstaat weer een functionele occlusie, waarbij de patiënt zijn kauwvermogen optimaal kan benutten.
8 Eén week na plaatsen van het telescoopframe, met de 22 aangepast aan de specifieke esthetische wensen van de patiënt.
9 Eindresultaat.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
Metagegevens
Titel
Gouden tand bij telescoopframe
Auteur
Milou Voncken
Publicatiedatum
01-11-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 9/2017
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-017-0139-y

Andere artikelen Uitgave 9/2017

Tandartspraktijk 9/2017 Naar de uitgave

Intercollegiaal online

Twee bovenkaakproblemen

Redactioneel

Nu even niet

Intercollegiaal online

Advies gevraagd!