Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Gezondheidsverschillen

Auteur : Marjolein Streur-Kranenburg

Gepubliceerd in: Leefstijlgeneeskunde in de praktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Niet iedereen heeft dezelfde kansen en mogelijkheden in het leven. Er zijn grote gezondheidsverschillen tussen mensen. Over het algemeen leven mensen met een lager opleidingsniveau en lager inkomen minder lang in gezondheid dan mensen met een hoger opleidingsniveau en hoger inkomen. Ook mensen met een migratieachtergrond leven vaker in ongezondheid. Vaak spelen hier meerdere factoren mee die met elkaar samenhangen. Ook in vaardigheden ten aanzien van de gezondheid zijn er soms grote verschillen. Mensen met lagere gezondheidsvaardigheden zijn minder goed in staat om zelf de regie te nemen over hun leefstijl. Ook dit hangt vaak samen met migratieachtergrond, inkomen en opleidingsniveau. Bij de begeleiding van mensen is het van belang om deze verschillen mee te nemen, om samen te kijken waar de prioriteiten liggen.
Literatuur
go back to reference Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)/Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) (2022). KNGF-richtlijn zelfmanagement. KNGF/VvoCM. Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)/Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) (2022). KNGF-richtlijn zelfmanagement. KNGF/VvoCM.
go back to reference Van den Muijsenbergh, M. (2019). Gezondheidsverschillen vragen om persoonsgerichte, integrale zorg door eerstelijns- en publieke gezondheidszorg. Tijdschrift Voor Gezondheidswetenschappen, 97, 36–39.CrossRef Van den Muijsenbergh, M. (2019). Gezondheidsverschillen vragen om persoonsgerichte, integrale zorg door eerstelijns- en publieke gezondheidszorg. Tijdschrift Voor Gezondheidswetenschappen, 97, 36–39.CrossRef
go back to reference Van der Veer, M., & Jungmann, N. (2018). Problematische schulden in de spreekkamer, over de doorwerking van geldzorgen op gezondheid. Bijblijven | Uitgave 3–4. Van der Veer, M., & Jungmann, N. (2018). Problematische schulden in de spreekkamer, over de doorwerking van geldzorgen op gezondheid. Bijblijven | Uitgave 3–4.
go back to reference Willems, A. E. M., Heijmans, M., Brabers, A. E. M., & Rademakers, J. (2022). (2022) Gezondheidsvaardigheden in Nederland: Factsheet cijfers 2021. Nivel. Willems, A. E. M., Heijmans, M., Brabers, A. E. M., & Rademakers, J. (2022). (2022) Gezondheidsvaardigheden in Nederland: Factsheet cijfers 2021. Nivel.
Metagegevens
Titel
Gezondheidsverschillen
Auteur
Marjolein Streur-Kranenburg
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2863-5_3