Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Geschiedenis van de ambulancezorg in Nederland

Auteur : Drs. Thijs Gras

Gepubliceerd in: Leerboek ambulancezorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Als we kijken naar het verleden van ambulancezorg, zoeken we naar drie elementen: speciaal gemaakte vervoermiddelen, de mensen die zijn aangewezen om die te bedienen en een regeling die beide samenbrengt. In dit hoofdstuk worden deze drie elementen van ziekenvervoer en ongevallenvervoer uitgewerkt vanaf de middeleeuwen tot aan de dag van vandaag. Daarbij is ook aandacht voor de zich telkens vernieuwende vormen van ziekenvervoer en de specifieke opleidingen voor ambulancepersoneel en meldkamercentralist. Er wordt uitgelegd hoe Nederland is opgedeeld: er zijn 25 regio’s met elk hun eigen Regionale Ambulancevoorziening (RAV). We staan stil bij de Wet ambulancevervoer 1971. Inmiddels is de Tijdelijke wet ambulancezorg (Twaz), die vanaf 2012 de Wet ambulancevervoer verving, per 1 januari 2021 afgelost door de Wet ambulancezorgvoorzieningen.
Literatuur
go back to reference Hoving, P. G., Jansen, M. (2010). Staan voor zekerheid. 50 jaar beroepsverenigingen in de ambulancezorg. HHS Uitgeverij. Hoving, P. G., Jansen, M. (2010). Staan voor zekerheid. 50 jaar beroepsverenigingen in de ambulancezorg. HHS Uitgeverij.
go back to reference Lichtveld, R. A., Gras, T., Van der Werken, C. (2007). Geschiedenis van de Ambulancezorg. In R. A. Lichtveld (Red.). Prehospitale zorg aan polytraumapatiënten in Nederland (dissertatie). Universiteit van Utrecht. Lichtveld, R. A., Gras, T., Van der Werken, C. (2007). Geschiedenis van de Ambulancezorg. In R. A. Lichtveld (Red.). Prehospitale zorg aan polytraumapatiënten in Nederland (dissertatie). Universiteit van Utrecht.
Metagegevens
Titel
Geschiedenis van de ambulancezorg in Nederland
Auteur
Drs. Thijs Gras
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2789-8_1