Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Uitgave 2/2013

Huisarts en wetenschap 2/2013

Genezing van diabetes mellitus type 2?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 2/2013
Auteurs:
Marc Huls, Mattees van Dijk, Maril Boesten
Belangrijke opmerkingen
Huisartsenpraktijk Huis en Tanck, huisarts, Hoek van Holland
huisarts

Samenvatting

Huls MHJ, Van Dijk MJ, Boesten ML. Genezing van diabetes mellitus type 2? Huisarts Wet 2013;56(2):70-3.
Binnen de huisartsenpraktijk bereiken steeds meer diabeten langdurige normoglykemie door leefstijlinterventies of bariatrische chirurgie. Er zijn geen landelijke richtlijnen die aangeven hoe huisartsen hiermee om moeten gaan. Uit de literatuur en onderzoek blijkt dat het beter is om van remissie, dan van genezing te spreken. Dit heeft te maken met de onderliggende pathofysiologische mechanismen, maar ook met de kans op recidief van de diabetes na remissie. Daarnaast impliceert de term ‘genezing’ dat alle tijdens de diabetes ontstane orgaanschade ook verdwenen is na realisering van normoglykemie. Ziektespecifieke (microvasculaire) en generieke complicaties (macrovasculair/cardiovasculair) blijven echter in verschillende mate bestaan, ook als er langdurig sprake is van normoglykemie. Ook lijkt er onomkeerbare weefselschade te zijn, de zogenaamde ‘metabolic memory’. Bij bariatrische chirurgie heeft men in verschillende onderzoeken aangetoond dat de mortaliteit en morbiditeit na remissie afnemen. Bij leefstijlinterventies bleek dit vooralsnog niet aantoonbaar. Wij bevelen de huisarts aan om bij remissie van diabetes mellitus type 2 de consensusrichtlijnen van de American Diabetes Association te volgen. Dit sluit aan bij de NHG-Standaarden Diabetes mellitus en CVRM, die ook verschillende risicofactoren meenemen in de overwegingen. Hierbij blijft follow-up op macrovasculaire complicaties noodzakelijk en kan men follow-up op microvasculaire complicaties verminderen, maar niet staken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Huisarts en wetenschap 2/2013 Naar de uitgave

Kleine Kwaal

Tubadysfunctie