Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Beschouwing | Uitgave 2/2013

Huisarts en wetenschap 2/2013

Hoe relevant is bacteriële resistentie voor de huisarts?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 2/2013
Auteurs:
Prof.dr. Theo Verheij, Prof.dr. Marc Bonten
Belangrijke opmerkingen
Professor of Molecular epidemiology of infectious diseases
Potential conflicts of interest: none declared

Samenvatting

Verheij ThJM, Bonten MJM. Hoe relevant is bacteriële resistentie voor de huisarts? Huisarts Wet 2013;56(2):66-8.
Bij urineweginfecties en huidinfecties moeten huisartsen rekening houden met de mogelijkheid van bacteriële resistentie tegen antibiotica, bij luchtweginfecties speelt bacteriële resistentie nog nauwelijks een rol. Toch blijft waakzaamheid geboden, want in het buitenland is gebleken dat ook bij luchtwegpathogenen de hoeveelheid voorgeschreven antibiotica duidelijk verband houdt met bacteriële resistentie. Een terughoudend beleid ten aanzien van antibiotica blijft buitengewoon belangrijk.
MRSA en ESBL-producerende bacteriën zijn in de Nederlandse huisartsenpraktijk zeldzaam. Het risico van besmetting na een verblijf in (buitenlandse) ziekenhuizen is laag, maar de hoge prevalentie van resistente stammen in de intensieve veehouderij noopt tot waakzaamheid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Huisarts en wetenschap 2/2013 Naar de uitgave