Skip to main content
main-content
Top

05-01-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

Vrouwen minder kans op hardloopblessures dan mannen

Maarten van der Worp ((sport)fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) heeft onderzoek gedaan naar de risico’s voor het ontstaan van hardloopblessures. Tevens heeft hij onderzocht of de risico’s voor mannen dezelfde zijn als voor vrouwen.


Van der Worp ontdekte dat vrouwen minder risico hebben op blessures dan mannen. En dat een eerdere blessure en het gebruik van een schoenorthese/zooltjes een hoger risico met zich meebrengen.

Op basis van de Marikenloop in 2013, een hardloopwedstrijd van 5 en 10 km in Nijmegen waaraan alleen vrouwen deelnemen, bleek dat ruim 25 procent van de deelnemende vrouwen binnen 3 maanden na de wedstrijd een hardloopblessure opliep. Een eerdere blessure en een grote(re) wekelijkse trainingsintensiteit in de voorbereiding waren voorspellers voor een hardloopblessure. Preventieve maatregelen zouden daarom ingezet kunnen worden ten aanzien van wekelijkse hardloopafstand (omvang, opbouw) en een eerder doorgemaakte hardloopblessure.

Iliotibiale Band Syndroom 

Ook onderzocht Van der Worp het onderliggende bewijs voor de behandeling van een hardlopersknie (Iliotibiale Band Syndroom). De conclusie van Van der Worp is dat hier veel over is geschreven, maar dat de bewijskracht voor voornamelijk de diagnostiek en behandeling laag is.

Hoewel hier geen consistent bewijs voor is, lijken mensen met een hardloopblessure baat te hebben bij een behandeling gericht op heup- en/of kniecoördinatie, hardlooptechniek, mobiliserende en spierversterkende oefeningen voor de heupspieren, en advies ten aanzien van hardloopschoenen en ondergrond.

Maarten van der Worp verdedigt zijn proefschrift Injury-free running-a utopia? Risk factors of running-related injuries in men and women op dinsdag 19 januari 2016 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ga voor meer informatie naar MRC Nijmegen.

Bron: Radboud Universiteit in Nijmegen
Beeld: Fotolia

Tip

Lees meer over (hardloop)blessures:

Boeken

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.