Skip to main content
main-content

07-07-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

Orthopeden plaatsen eerste 3D-geprinte onderdelen knieprothese

Orthopedisch chirurgen Louis Marting en Martijn van Dijk van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein hebben voor het eerst 3D-geprinte onderdelen van een knieprothese geplaatst bij enkele patiënten. Voor zover bekend is dit voor Nederland een primeur. Het gaat om kegelvormige delen die worden gebruikt bij complexe knieoperaties en bij vervanging van een prothese. Eenmaal ingebracht, ondersteunen ze in het kniegewricht zowel het menselijke bot als de prothese.


Cambridge

Voor de 3D-print wordt titanium gebruikt. Daarmee is het mogelijk via de printer een botstructuur na te bootsen, wat de ingroei van bot in het implantaat bevordert. Marting en Van Dijk maakten zich eind vorig jaar in Cambridge de 3D-implantatietechniek eigen. De eerste patiënt die in Utrecht werd behandeld, is een 71-jarige man. In zijn kniebot waren grote gaten ontstaan, die nu met de 3D-prints zijn opgevuld. De ingreep verliep zonder problemen. De patiënt in kwestie, de 71-jarige John Snijders uit Maarssenbroek, meldt desgevraagd dat hij inmiddels weer loopt ‘als een kievit’. Een tweede patiënt die op dezelfde manier van 3D-implantaten is voorzien, herstelt eveneens naar wens.

Maatwerk

Volgens Marting en Van Dijk zullen in de nabije toekomst meer orthopedische implantaten uit de printer komen. Voor de patiënt heeft dat als voordeel dat de chirurg in dat geval meer maatwerk kan leveren: op de persoon afgestemde implantaten, in plaats van in de fabriek gemaakte standaardmaten. Die persoonlijke benadering in 3D is nu echter nog toekomstmuziek.
Jaarlijks komen ongeveer 400 mensen naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een kunstknie. In heel Nederland worden per jaar ruim 26.000 knieprotheses geplaatst.

Bron en beeld: St. Antonius Ziekenhuis

Tip

Aanbevolen

02-12-2014 | Fysiotherapie | E-learning

Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie

Deze e-learningmodule geeft fysiotherapeuten concrete handvatten in het totale behandelproces van een voorste-kruisbandreconstructie: van preoperatieve behandeling, orthopedische ingreep tot postoperatieve behandeling en terugkeer naar werk of sport.


Aanbevolen

2008 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van de knie

Orthopedische casuïstiek

Dit boek behandelt de meest voorkomende vormen van kniepathologie. Onder andere wordt aandacht besteed aan meniscusletsels, de voorste kruisbandruptuur, het tractus iliotibialis frictiesyndroom, artrose en osteochondrosis dissecans.


Aanbevolen

2012 | Boek

Onderzoek en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit

Voor veel mensen is sport onderdeel geworden van het dagelijks leven. Sporten heeft veel voordelen: fysieke inspanning vormt een goede compensatie van een passieve leefstijl. Daar staat echter tegenover dat in bepaalde takken van sport gemakkelijk blessures ontstaan. Dit boek beschrijft orthopedische casuïstiek van veelvoorkomende sportblessures van de onderste extremiteit.

Aanbevolen

2010 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van anterieure kniepijn

Orthopedische casuïstiek

De anatomische structuren die bijdragen aan strekking van de knie bevinden zich aan de voorzijde van het been, rond de knieschijf. Tijdens hardlopen en springen worden zij zwaar belast. 


Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.