Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2015 | Beschouwing | Uitgave 7/2015

Huisarts en wetenschap 7/2015

Frequente bezoekers: hoe vaak, wie en waarom?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 7/2015
Auteur:
dr. Frans Smits
Belangrijke opmerkingen
AMC, afdeling Huisartsgeneeskunde, Meibergdreef 15 J2-126, 1105 AZ Amsterdam: dr. F.T.M. Smits, huisarts-onderzoeker • Correspondentie: f.t.smits@amc.uva.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit is een beschouwing op basis van een proefschrift: Smits FTM. Why do they keep coming back? Persistent frequent attenders in primary care Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2014.

Samenvatting

Smits FTM. Frequente bezoekers: hoe vaak, wie en waarom? Huisarts Wet 2015;58(7):358-61.
Patiënten die hun huisarts vaak bezoeken, hebben gemiddeld vaker een (chronische) ziekte, kosten meer spreekuurtijd, bezoeken vaker de specialist en genereren meer kosten in de zorg dan mensen die zo nu en dan eens op consult komen. Ongeveer 30% van deze ‘frequente bezoekers’ blijft ook het jaar daarna vaak komen. Zulk langdurig frequent bezoek kan een signaal zijn van onderliggende, vaak psychosociale problemen. Dit artikel geeft een definitie van ‘frequente bezoeker’ en een overzicht van de achtergronden en aandoeningen die deze groep kenmerken. Na een inventarisatie van de kosten die deze groep patiënten maakt in de hele zorg, onderzoeken we waarom de huisarts de meest geschikte persoon is om hun problematiek op te sporen, te diagnosticeren en te behandelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

Huisarts en wetenschap 7/2015 Naar de uitgave

(ver)stand van zaken

Diagnostiek van longembolie

Kennistoets Antwoorden

Kennistoets: antwoorden