Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Original Article | Uitgave 5/2015

Psychological Research 5/2015

Food for creativity: tyrosine promotes deep thinking

Tijdschrift:
Psychological Research > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Lorenza S. Colzato, Annelies M. de Haan, Bernhard Hommel

Abstract

Anecdotal evidence suggests that creative people sometimes use food to overcome mental blocks and lack of inspiration, but empirical support for this possibility is still lacking. In this study, we investigated whether creativity in convergent- and divergent-thinking tasks is promoted by the food supplement l-Tyrosine (TYR)—a biochemical precursor of dopamine, which is assumed to drive cognitive control and creativity. We found no evidence for an impact of TYR on divergent thinking (“brainstorming”) but it did promote convergent (“deep”) thinking. As convergent thinking arguably requires more cognitive top-down control, this finding suggests that TYR can facilitate control-hungry creative operations. Hence, the food we eat may affect the way we think.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Psychological Research 5/2015 Naar de uitgave