Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Engageren

Auteurs : Michaela van der Veen, Frank Goijarts

Gepubliceerd in: Praktijkgids motiverende gespreksvoering social work

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een werkbare relatie aangaan is de eerste stap van motiverende gespreksvoering. De eerste ontmoeting is gericht op het engageren van de cliënt voor samenwerking. Op dit fundament bouwen alle vervolgstappen. In de wijze van contact leggen pas je vaardigheden toe uit de cliëntgerichte gespreksvoering. Toegelicht wordt hoe deze basistechnieken doelgerichter toegepast worden om de motivatie van de cliënt te versterken. De basistechnieken bestaan uit gesprekstechnieken zoals open vragen stellen, reflecteren, bevestigen en samenvatten. Je kijkt vanuit het perspectief van de cliënt naar zijn situatie, zijn doelen en waarden daarbinnen. Daar sluit je op aan in de aanpak. Daarmee voelt de cliënt zich gehoord en begrepen. Daarnaast is het doel dat de cliënt zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt. Hierdoor groeit zijn bereidheid om zichzelf te laten zien, ook bij onderwerpen waarbij hij zich niet gemakkelijk voelt. Motiverend informeren is aanvullend: het zet aan tot wensen en eigen belangen onderzoeken.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
In een nog eenvoudiger vorm van reflecteren herhaal je letterlijk een element van wat de ander gezegd heeft. Hierbij ervaart de ander wel dat er goed geluisterd wordt, maar als het vaak gebeurt, kan het worden opgevat als ‘papegaaien’.
 
2
Dit wordt ook wel ‘parafraseren’ genoemd.
 
3
Zie par. 10.​3 de zelfdeterminatietheorie over de kwaliteit van motivatie, op een schaal van externe tot intrinsieke motivatie.
 
Metagegevens
Titel
Engageren
Auteurs
Michaela van der Veen
Frank Goijarts
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2673-0_4