Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2017 | Uitgave 1/2017

Tandartspraktijk 1/2017

Energiedranken: een risico voor het gebit?

Verbetering van fysieke en mentale prestaties … maar

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 1/2017
Auteur:
Dr. Dien Gambon
Belangrijke opmerkingen
Dr. D. L. Gambon (RU Utrecht, 1986) is tandarts-pedodontoloog te Rotterdam. Zij doet onderzoek op de afdeling Orale biochemie van ACTA.

Samenvatting

Energiedranken hebben de naam een stimulerende werking te hebben op het lichaam en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van fysieke en mentale prestaties. Er zijn twee soorten: sportdranken en ‘energydrinks’. Jaren geleden gebruikten alleen sporters sportdranken, maar tegenwoordig drinken steeds meer niet-sporters, onder wie ook veel jongeren, met regelmaat sportdranken. Ze worden vooral voor, tijdens en/of na fysieke inspanning gedronken om vochten suikertekort aan te vullen, hebben een oppeppend effect, maar leveren weinig tot geen extra energie. Energiedranken kunnen bijdragen aan tandheelkundige problemen, maar ook aan het ontstaan van overgewicht, obesitas en diabetes. Een frequente intake dagelijks of tijdens het sporten kan leiden tot tanderosie en cariës.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Tandartspraktijk 1/2017 Naar de uitgave

X-puzzel

X-puzzel #1

Risicovol of roekeloos

Just culture

Boormal maken en implantaten plaatsen op één dag

Sneller, eenvoudiger en toch nauwkeurig!