Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Beschouwing | Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013

Eigen overtuiging leidend bij groepsbegeleiders

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2013
Auteur:
Thea van Roermund
Belangrijke opmerkingen
Radboud UMC, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Geert Grooteplein 21, 6525 EZ Nijmegen: dr. T. van Roermund, onderwijskundige, onderzoeker • Correspondentie: thea.vanroermund@radboudumc.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Van Roermund T. Eigen overtuiging leidend bij groepsbegeleiders. Huisarts Wet 2013;56(12):622-5.
De afgelopen jaren is in een aantal huisartsenopleidingen onderzoek gedaan naar de professionele ontwikkeling van docenten die het postacademische terugkomdagonderwijs verzorgen. Een van de doelen van dit onderzoek was om na te gaan of en op welke wijze de professionele ontwikkeling wordt beïnvloed door het aanbieden en voorhouden van spiegels, zoals een docentcompetentieprofiel, aiosevaluaties en feedback. Uitgangspunt vormden hedendaagse onderwijskundige theorieën over het leerproces van professionals, die ervan uitgaan dat dergelijke spiegels de zelfsturing van hoogopgeleide professionals stimuleren. In het proces van zelfsturing hebben deze spiegels een functie bij de zogeheten ‘self-informed assessment’, dat wil zeggen bij het monitoren van de ontwikkeling van eigen competenties. De vraag is of dat ook zo werkt. In deze beschouwing ga ik in op de wijze waarop docenten omgaan met de spiegels die hen worden voorgehouden en het beeld dat zij daarin zien.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013 Naar de uitgave

Intermezzo

Samen pijn

Column

Ballen