Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2013

01-06-2013 | Wetenschappelijke artikelen

Eigen bijdrage in de GGZ stoot niet de mensen met lichtere problematiek maar de minder draagkrachtigen af

Auteurs: Prof. Dr. Peter FM Verhaak, Berber Koopmans, Dung Ngo, Eddy Faber

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 5/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In 2011 bestond het voornemen om vanaf 1 januari 2012 een eigen bijdrage in te voeren voor volwassenen die zorg in de tweedelijns GGZ ontvangen. De bedoeling hiervan was om mensen met lichte psychische problemen te ontmoedigen hulp in de gespecialiseerde GGZ te zoeken. Omdat dit voornemen veel onrust veroorzaakte onder gebruikers van tweedelijns GGZ voorzieningen, heeft GGZNederland in November 2011 een online enquête onder deze gebruikers gehouden. Doel was na te gaan in welke mate ze hun gebruik zouden verminderen en bij welke cliënten en binnen welke zorgcircuits dit plaats zou vinden. De gepresenteerde resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 4996 respondenten. Van de respondenten geeft 70% aan door de invoering van de eigen bijdrage het zorggebruik te gaan verminderen. Naarmate het inkomen lager is, zeggen meer cliënten af te zien van zorg. De ingeschatte ernst van de klachten en de ervaren noodzaak voor zorg is niet gerelateerd aan de geschatte zorgvermindering. De grootste vermindering is te vinden in de Jeugd-GGZ en de verslavingszorg. We concluderen dat niet degenen met lichtere problematiek de tweedelijns zorg gaan mijden, maar de mensen met de laagste inkomens, ongeacht de problematiek die ze hebben. Het voornemen tot invoering van de eigen bijdrage is na het lente-akkoord en de kabinetsformatie van Rutte-II teruggedraaid. Op grond van de gevonden resultaten is te verwachten dat een eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ ook in de toekomst niet zal leiden tot minder oneigenlijk gebruik, maar eerder tot een verminderde toegankelijkheid van zorg voor mensen met lage inkomens.
Voetnoten
1
Het bedrag van 420 euro kwam voort uit het idee dat men naast een eigen GGZ-bijdrage van 200 euro ook met een generieke eigen bijdrage aan ziektekosten, die in 2011 220 euro bedroeg, rekening moest houden.
 
2
Referentiegegevens met betrekking tot de populatie per 1 mei 2010 werden verstrekt door GGZ-Nederland.
 
Literatuur
1.
go back to reference Dijk S van, Knispel A, Nuijen J. GGZ in tabellen. Utrecht: Trimbosinstituut, 2011. Dijk S van, Knispel A, Nuijen J. GGZ in tabellen. Utrecht: Trimbosinstituut, 2011.
3.
go back to reference Ministerie van VWS. Kamerbrief monitor eigen bijdrage GGZ. Den Haag: Ministerie van VWS, 27-02–2012 Ministerie van VWS. Kamerbrief monitor eigen bijdrage GGZ. Den Haag: Ministerie van VWS, 27-02–2012
5.
go back to reference Maat MJP, Jong JD de. Eigen risico in de zorgverzekering: het verzekerden perspectief. Een onderzoek op basis van het Consumenten Panel Gezondheidszorg. Utrecht: NIVEL, 2010. Maat MJP, Jong JD de. Eigen risico in de zorgverzekering: het verzekerden perspectief. Een onderzoek op basis van het Consumenten Panel Gezondheidszorg. Utrecht: NIVEL, 2010.
6.
go back to reference Kerssens JJ, Delnoij DMJ. Effecten van de eigen betaling in de gezondheidszorg. Utrecht: NIVEL, 2000. Kerssens JJ, Delnoij DMJ. Effecten van de eigen betaling in de gezondheidszorg. Utrecht: NIVEL, 2000.
7.
go back to reference Delnoij DMJ, Hutten JBF, Ros CC et al. Effecten van eigen bijdragen in het ziekenfonds in Nederland. Tijdschr Gezondheidswet 1999;77:406-12. Delnoij DMJ, Hutten JBF, Ros CC et al. Effecten van eigen bijdragen in het ziekenfonds in Nederland. Tijdschr Gezondheidswet 1999;77:406-12.
8.
go back to reference Ministerie van VWS. Eigen betalingen in perspectief. Beschrijving van de theorie achter eigen betalingen en de praktijk in België en Frankrijk. Den Haag: Ministerie van VWS, 2002. Ministerie van VWS. Eigen betalingen in perspectief. Beschrijving van de theorie achter eigen betalingen en de praktijk in België en Frankrijk. Den Haag: Ministerie van VWS, 2002.
Metagegevens
Titel
Eigen bijdrage in de GGZ stoot niet de mensen met lichtere problematiek maar de minder draagkrachtigen af
Auteurs
Prof. Dr. Peter FM Verhaak
Berber Koopmans
Dung Ngo
Eddy Faber
Publicatiedatum
01-06-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 5/2013
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-013-0095-3

Andere artikelen Uitgave 5/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2013 Naar de uitgave