Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Onderzoek | Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016

Effectiviteit van een implementatie van het verzekeringsgeneeskundige protocol Depressieve stoornis in de praktijk

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2016
Auteurs:
Dr. Ton Schellart, Dr. Feico Zwerver
Belangrijke opmerkingen
Dr.A.J.M. Schellart is sociaal wetenschapper en was als kennisadviseur werkzaam bij het UWV ten tijde van dit onderzoek.
Dr. F. Zwerver is verzekeringsarts-opleider bij het UWV.
Correspondentieadres: feico.zwerver@uwv.nl

Samenvatting

Voor het verzekeringsgeneeskundig protocol Depressieve stoornis hadden wij eerder een implementatiestrategie ontwikkeld. Deze implementatiestrategie bestond onder meer uit een training waarin verzekeringsartsen leren het protocol Depressieve stoornis toe te passen. In het huidige onderzoek wordt deze implementatiestrategie geëvalueerd in de praktijk van de verzekeringsarts. Daartoe deden zeventien verzekeringsartsen van een WIA-afdeling op een UWV-kantoor mee aan dit onderzoek. Het onderzoeksdesign bestaat uit een voormeting, de interventie en een nameting. Van elke verzekeringsarts werden in de periode 2012 tot 2015 veertien rapportages van cliënten met een depressieve stoornis getoetst op het volgen van het protocol.
Het onderzoek liet zien dat de verzekeringsartsen het protocol Depressieve stoornis volgden voor gemiddeld 40%. De training leverde een lichte (niet significante) verbetering op in het volgen van het protocol Depressieve stoornis. De verzekeringsartsen presteerden goed in de onderbouwing van hun oordeel over de belastbaarheid van cliënten met een depressie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016 Naar de uitgave

Proefschriftbespreking

De discuswerper