Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Referaat | Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016

Hindernissen bij toepassing van de richtlijn ‘Psychische Problemen’

Occupational physicians’ perceived barriers and suggested solutions to improve adherence to a guideline on mental health problems: analysis of a peer group training

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2016
Auteur:
André Weel
Belangrijke opmerkingen
Lugtenberg M, Beurden KM van, Brouwers EPM, Terluin B, Weeghel J van, Klink JJL van der, Joosen MCW. BMC Health Services Research 2016; 16: 271. doi: 10.1186/s12913-016-1530-3.

Samenvatting

Het betreft hier een kwalitatief onderzoek onder 64 Nederlandse bedrijfsartsen naar de hindernissen die bedrijfsartsen ervaren bij de toepassing van de richtlijn Psychische Problemen1 en naar de oplossingen die zij zelf daarvoor aandragen. Het onderzoek was gekoppeld aan een training voor de toepassing van de richtlijn volgens de Plan- Do-Check-Act cyclus. Al eerder is in dit tijdschrift gemeld dat de implementatie van richtlijnen onder bedrijfsartsen verre van 100% is, en is uitvoerig beschreven wat daarvan de oorzaken zijn.2 Schrijver dezes heeft een pleidooi gehouden om met de richtlijnontwikkeling voor bedrijfsartsen pas op de plaats te maken en alle energie te stoppen in de implementatie, met een aanbeveling om dat te koppelen aan de intercollegiale toetsingsgroepen. 3 Inmiddels hebben Joosen et al.4 aangetoond dat de aanpak in kleine groepen veelbelovend is voor de implementatie van richtlijnen. Heeft dit nieuwe onderzoek daaraan iets toe te voegen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016 Naar de uitgave

Proefschriftbespreking

De discuswerper