Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | casuïstische mededeling | Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2014

Effect van maternaal clomipraminegebruik op de neonaat: mild tot ernstig

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Mw. drs. D.M. Rellum, dhr. drs. C.F. Mooij, dhr. dr. K. Grootens, dhr. drs. R. Verlaak

Samenvatting

Achtergrond

Depressie komt veel voor bij zwangeren. Clomipramine is een effectief tricyclisch antidepressivum dat veelvuldig gebruikt wordt in de zwangerschap. Het kan echter ernstige ontwenningsverschijnselen geven bij de neonaat.

Casusbeschrijving

Wij beschrijven twee mannelijke neonaten van separate zwangerschappen, afkomstig van dezelfde ouders. De moeder gebruikte in beide zwangerschappen clomipramine in een therapeutische dosering. De neonaten werden allebei direct na geboorte opgenomen ter observatie. Het eerste kind had milde symptomen van ontwenning binnen 48 uur en werd na vijf dagen ontslagen. Medische interventie was niet nodig. Het tweede kind toonde ernstige verschijnselen van ontwenning van clomipramine zoals voedingsproblemen, het sunset-fenomeen, ernstige tremoren en rusteloosheid. Ruim drie weken opname was noodzakelijk.

Conclusie

Maternaal clomipraminegebruik in therapeutische dosering kan bij de pasgeborene zowel milde als zeer ernstige verschijnselen van ontwenning en intoxicatie geven. Een klinische observatieperiode van minimaal 48 uur is aan te raden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2014 Naar de uitgave

boekbespreking

boekbespreking