Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2014

Lage insulinewaarden bij pasgeborenen rond de à terme datum

Lage insulinewaarden bij pasgeborenen rond de à terme datum

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Mw. drs. I.A. Zonnenberg, Mw. dr. J.H. van der Lee, mw. prof. dr. J.H. Kok, dhr. prof.dr. H.P. Sauerwein, Mw. dr. A.A.M.W. van Kempen
Belangrijke opmerkingen

Auteurs

Mw. drs. I.A. Zonnenberg, VUmc, Amsterdam. Mw. dr. J.H. van der Lee, afdeling Pediatrische Klinische Epidemiologie, Emma Kinderziekenhuis; mw. prof.dr. J.H. Kok, Neonatale Intensive Care Unit, Emma Kinderziekenhuis; dhr. prof.dr. H.P. Sauerwein, metabole unit, afdeling Endocrinologie en Metabolisme, AMC, Amsterdam. Mw. dr. A.A.M.W. van Kempen, Neonatale Intensive Care Unit, Emma Kinderziekenhuis, AMC, en afdeling Kindergeneeskunde, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam.

Samenvatting

Achtergrond

Insulineresistentie is een belangrijke factor in de pathogenese van diabetes mellitus type 2. In pasgeborenen kunnen prematuriteit of een laag geboortegewicht (small for gestational age, SGA) bijdragen aan de ontwikkeling van een verminderde insulinegevoeligheid. Doel van deze studie was het meten van glucose- en insulineconcentraties en het berekenen van HOMA (Homeostasis Model Assessment) om de insulinesensitiviteit te evalueren bij zuigelingen met verschillende zwangerschapsduur en geboortegewicht. Het moment van bloedafname werd op de à terme datum gesteld om de groepen vergelijkbaar te houden wat betreft maturatieniveau.

Methoden

Cross-sectionele observationele pilotstudie. Pasgeborenen na een zwangerschapsduur tussen 25 en 42 weken zonder belangrijke comorbiditeit met meer dan 120 ml/kg/dag enterale voeding rond de à terme datum werden geïncludeerd. Bloedmonsters voor glucose en insuline werden 3 uur na de laatste voeding afgenomen.

Resultaten

In 35 van de 73 neonaten (48%) was de insulineconcentratie onder de detectielimiet van de assay. Er waren geen statistisch significante verschillen in de patiëntenkarakteristieken van neonaten met een insulineconcentratie boven versus onder de detectielimiet. Echter, de glucoseconcentratie was hoger in de kinderen met een insulineconcentratie boven de detectielimiet.

Conclusie

Wij vonden geen verschillen tussen zwangerschapstermijn- of geboortegewichtgroepen in de parameters voor beoordeling van insulinesensitiviteit op de à terme leeftijd. Insulineconcentratie was in bijna de helft van onze studiegroep onder de detectielimiet, suggestief voor een goede insulinegevoeligheid op de à terme leeftijd. Echter, hierdoor is een simpel homeostasemodel zoals HOMA ongeschikt voor onderzoek naar insulinegevoeligheid in deze patiëntenpopulatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2014 Naar de uitgave

boekbespreking

boekbespreking