Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Verslaving 4/2013

‘Eerst ben ik gestopt met drugsgebruik’

Desistance versus proces van herstel bij drugsgebruikende delinquenten

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Prof. dr. Freya Vander Laenen, Drs. Charlotte Colman, Dr. Valérie Smet
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. F. Vander Laenen is docent criminologie bij het Institute for International Research on Criminal Polic (IRCP), Vakgroep Strafrecht en Criminologie, Universiteit Gent.
Drs. C. Colman is assistent strafrechtelijk beleid en drugbeleid bij het Institute for International Research on Criminal Polic (IRCP), Vakgroep Strafrecht en Criminologie, Universiteit Gent.
Dr. V. Smet is wetenschappelijk medewerker bij het Institute for International Research on Criminal Polic (IRCP), Vakgroep Strafrecht en Criminologie, Universiteit Gent.
Hoe kijken delinquenten die tevens drugs gebruiken naar het proces van stoppen met criminaliteit en stoppen met drugsgebruik? Dat was de centrale vraag van ons onderzoek, waarvoor we veertig ex–criminele ex–drugsgebruikers interviewden. We gebruikten de cognitieve transformatietheorie van Giordano, Cernkovich en Rudolph (2002) als uitgangspunt. Zij stellen dat het desistance–proces tweeledig is: het proces van het stoppen met criminaliteit (‘desistance’) en het proces van het stoppen met drugsgebruik (‘recovery’). Onze onderzoeksresultaten tonen echter dat de drugsgebruikende delinquenten zichzelf als drugsgebruikers zien en niet als criminelen. Stoppen met criminaliteit is ondergeschikt aan het proces van herstel; zij stellen dat zodra het drugsgebruik onder controle is, het stoppen met criminaliteit vanzelf volgt. In de discussie bespreken we de implicaties van de onderzoeksresultaten voor verder onderzoek en voor de praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Verslaving 4/2013 Naar de uitgave

Verslaving verwoord

Ervaringsdeskundigheid

Verslaving in de media

Bekend en in herstel