Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Verslaving 4/2013

De weg naar herstel

(Ex-)alcoholverslaafden aan het woord

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Anne Sommer, Anne Dekkers, Wouter Vanderplasschen
Belangrijke opmerkingen
A. Sommer, master, is orthopedagoge en vrijwillig medewerkster bij de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
A. Dekkers, master, is onderwijs- en onderzoeksassistente bij de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
W. Vanderplasschen, Phd, is universitair docent bij de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
Verslaving wordt steeds meer beschouwd als een chronische aandoening, waarbij niet genezing maar beheersing van het probleem centraal staat. Deze omslag beïnvloedt ook onze kijk op herstel ofwel ‘recovery’. Het concept recovery werd recentelijk (opnieuw) geïntroduceerd in het verslavingsonderzoek en wordt benoemd als een langdurig proces waarbij verslaafden een kwaliteitsvol leven opbouwen en leren omgaan met terugval. Omdat deze focus vooralsnog weinig wordt toegepast in de Vlaamse verslavingszorg, besloten we de recovery–benadering als insteek te nemen voor voorliggend onderzoek. Deze exploratieve studie, op basis van diepte–interviews met tien personen die het voorbije jaar een residentiële behandeling startten omwille van hun alcoholverslaving, werpt licht op hun beleving van herstel en het ‘recovery–kapitaal’ waarover ze beschikken. We stellen vast dat zowel persoonlijk als sociaal recovery–kapitaal een essentiële bijdrage levert aan hun herstel. Als persoonlijke factoren onderscheiden de respondenten gevoelens van zelfcompetentie, aanvaarding van de afhankelijkheid en het belang van eigenwaarde en trots, terwijl de behoefte aan sociale steun en inclusie als sociale factoren benoemd worden. De maatschappelijke aanvaarding en ruime beschikbaarheid van alcohol vormen echter niet onbelangrijke struikelblokken op weg naar herstel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Verslaving 4/2013 Naar de uitgave

Verslaving verwoord

Ervaringsdeskundigheid

Verslaving in de media

Bekend en in herstel