Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Nascholing | Uitgave 11/2013

Huisarts en wetenschap 11/2013

Een patiënt met een bijt- of prikaccident

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2013
Auteur:
Aura Timen
Belangrijke opmerkingen
RIVM-CIb, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven: dr. A. Timen, arts maatschappij & gezondheid, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding • Correspondentie: aura.timen@rivm.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Timen A. Een patiënt met een bijt- of prikaccident. Huisarts Wet 2013;56(11):578-83.
Een ‘prikaccident’ is elke situatie waarin iemand in contact komt met bloed of een andere mogelijk infectieuze lichaamsvloeistof uit een percutane verwonding bij een ander – het kan dus ook gaan om bijvoorbeeld een bijtwond. Bij een prikaccident is er kans op overdracht van het hepatitis-B-virus (HBV), het hepatitis-C-virus (HCV) of het humaan immunodeficiëntievirus (HIV). De kans op HBV-overdracht is verreweg het grootst.
Deze nascholing geeft een overzicht van wat er moet gebeuren om mogelijke besmetting na een prikaccident te voorkomen. Een gestructureerde anamnese en systematisch onderzoek van de immuunstatus van de bron en de verwonde zijn onmisbaar voor het verdere postexpositiebeleid. Als de bron onbekend is, zijn de prevalentiegegevens in verschillende risicogroepen belangrijk voor de risico-inschatting.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2013

Huisarts en wetenschap 11/2013 Naar de uitgave

Kennistoets Antwoorden

Kennistoets: Antwoorden

Column

ABCDE