Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2018 | voor de praktijk | Uitgave 8/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2018

Een kijkje in elkaars keuken

Inzicht krijgen in de eigen spreekuurvaardigheden met de hulp van anderen

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2018
Auteurs:
Claudia Maria Greijn, Fred Tromp, Joost van der Gulden

Samenvatting

In de opleiding tot bedrijfsarts en verzekeringsarts maakt het samen bekijken van beeldopnames van het eigen spreekuur deel uit van het cursorisch onderwijs over spreekuurvaardigheden. Er wordt aandacht besteed aan twee essentiële dimensies van het spreekuur; de relatie met de cliënt en de inhoud van het spreekuur, waaronder de structuur en de bedrijfs- of verzekeringsgeneeskundige aspecten. De artsen in opleiding tot specialist (aios) waarderen dit onderwijs positief, hoewel ze het ook spannend vinden om anderen een ‘kijkje in de keuken’ te geven en feedback te vragen (box 1). In de nieuwe landelijke opleidingsplannen voor beide opleidingen wordt benadrukt dat feedback op spreekuurvaardigheden ook van belang is in de praktijkscholing.1,2 Verwacht wordt dat de praktijkopleider de aios geregeld observeert in het kader van de korte praktijkbeoordelingen en de feedback met de aios bespreekt.
Ondanks dat het spannend is om anderen te laten meekijken, is dit wel nodig. Uit de literatuur weten we dat we over het algemeen onze eigen bekwaamheid niet goed kunnen inschatten. Om inzicht te krijgen in het eigen functioneren is daarom het perspectief van anderen nodig: hoe beoordelen zij ons handelen? Dit wordt informed self-assessment genoemd.3,4 Effectieve manieren van informed self-assessment zijn onder andere directe observatie en het gezamenlijk bekijken van een beeldopname van het eigen spreekuur.5-7 We gaan deze twee manieren om inzicht te krijgen in de eigen spreekuurvaardigheden in dit artikel vergelijken en de voor- en nadelen benoemen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2018 Naar de uitgave

hoofdredactioneel

Bevoegd én bekwaam

voor de praktijk

Secundaire preventie

proefschriftbespreking

Perfectfit@work