Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 2/2008

01-04-2008

Dubbelblinde voedselprovocaties

Wie kunnen en gaan ze doen?

Auteurs: B. J. Vlieg-Boerstra, Y. Meijer

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde | Uitgave 2/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatietest (DBPGVP) is tot op heden de meest betrouwbare test om de diagnose voedselallergie te kunnen stellen. Toch wordt deze test nog maar door een beperkt aantal centra uitgevoerd, maar de belangstelling voor deze test neemt toe. Om veilig DBPGVP’s te kunnen uitvoeren, is een aantal zaken van belang: een goede voorbereiding, multidisciplinaire samenwerking, de noodzakelijke medische voorzieningen, monitoring en opvang van (ernstige) reacties, goed provocatiemateriaal, een voorzichtig doseerschema, voldoende tijdsinterval tussen de provocatiedoses en adequate beoordeling van optredende reacties waardoor de provocatie tijdig maar met een duidelijke beoordeling beëindigd kan worden. Dit alles moet op schrift zijn gesteld in de vorm van een afdelingsgebonden protocol. Hoogrisico provocaties zijn provocaties bij kinderen die eerder anafylactisch (graad 3-4 volgens de indeling naar Müller) op het te provoceren voedingsmiddel hebben gereageerd, of ten minste voldoen aan twee van de volgende criteria: provocatie met noot of pinda (ook bij wijze van eerste blootstelling), het hebben van astma, leeftijd ouder dan 6 jaar, anamnestisch gereageerd hebben op geringe hoeveelheden van het allergene voedingsmiddel en/of reeds langdurig een bepaald allergeen voedingsmiddel geëlimineerd hebben. Laagrisico provocaties met melk en soja zouden in de eerste- en tweedelijnscentra uitgevoerd kunnen worden. Het uitvoeren van hoogrisico provocaties is voorbehouden aan ervaren tweede- en derdelijnscentra.
Literatuur
1.
go back to reference Bock SA, Sampson HA, Atkins FM, et al. Double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) as an office procedure: A manual. J. Allergy Clin Immunol. 1988;82:986-97. Bock SA, Sampson HA, Atkins FM, et al. Double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) as an office procedure: A manual. J. Allergy Clin Immunol. 1988;82:986-97.
2.
go back to reference Bindslev-Jensen C, Ballmer-Weber BK, Bengtsson U, et al. Standardization of food challenges in patients with immediate reactions to foods – position paper from the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. Allergy. 2004;59:690-7. Bindslev-Jensen C, Ballmer-Weber BK, Bengtsson U, et al. Standardization of food challenges in patients with immediate reactions to foods – position paper from the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. Allergy. 2004;59:690-7.
3.
go back to reference Vlieg-Boerstra BJ, Meijer Y. Voedselprovocaties. In: Brand PLP, Kneepkens CMF, Laag J van der, Rikkers-Mutsaerts ERVM, red. Werkboek kinderallergologie. Amsterdam: VU University Press, 2006. Vlieg-Boerstra BJ, Meijer Y. Voedselprovocaties. In: Brand PLP, Kneepkens CMF, Laag J van der, Rikkers-Mutsaerts ERVM, red. Werkboek kinderallergologie. Amsterdam: VU University Press, 2006.
4.
go back to reference Vlieg-Boerstra BJ, Heide S van der, Bijleveld CMA, et al. Placebo reactions in double-blind, placebo-controlled food challenges in children. Allergy. 2007;62:905-12. Vlieg-Boerstra BJ, Heide S van der, Bijleveld CMA, et al. Placebo reactions in double-blind, placebo-controlled food challenges in children. Allergy. 2007;62:905-12.
5.
go back to reference Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-specific IgE-concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents. Allergy Clin Immunol. 1997;100:444-51. Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-specific IgE-concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents. Allergy Clin Immunol. 1997;100:444-51.
6.
go back to reference Garcia-Ara C, Boyano-Martinez T, Diaz-Pena JM, et al. Specific IgE levels in the diagnosis of immediate hypersensitivity to cow's milk protein in the infant. J Allergy Clin Immunol. 2001;107:185-90. Garcia-Ara C, Boyano-Martinez T, Diaz-Pena JM, et al. Specific IgE levels in the diagnosis of immediate hypersensitivity to cow's milk protein in the infant. J Allergy Clin Immunol. 2001;107:185-90.
7.
8.
go back to reference Zuidema BMJ. Bedrijfs- c.q. afdelingsplan kinderallergologiecentrum. Afstudeeropdracht bedrijfskunde, Hogeschool Amsterdam. Zuidema BMJ. Bedrijfs- c.q. afdelingsplan kinderallergologiecentrum. Afstudeeropdracht bedrijfskunde, Hogeschool Amsterdam.
9.
go back to reference Venter C, Pereira B, Grundy J, et al. Incidence of parentally reported and clinically diagnosed food hypersensitivity in the first year of life. J Allergy Clin Immunol. 2006;117:1118-24. Venter C, Pereira B, Grundy J, et al. Incidence of parentally reported and clinically diagnosed food hypersensitivity in the first year of life. J Allergy Clin Immunol. 2006;117:1118-24.
10.
go back to reference Venter C, Pereira B, Voigt K, et al. Comparison of open and double-blind placebo-controlled food challenges in diagnosis of food hypersensitivity amongst children. J Hum Nutr Diet. 2007;20:565-79. Venter C, Pereira B, Voigt K, et al. Comparison of open and double-blind placebo-controlled food challenges in diagnosis of food hypersensitivity amongst children. J Hum Nutr Diet. 2007;20:565-79.
11.
go back to reference Pereira B, Venter C, Grundy J, et al. Prevalence of sensitization to food allergens, reported adverse reaction to foods, food avoidance, and food hypersensitivity among teenagers. J Allergy Clin Immunol. 2005;11:884-92. Pereira B, Venter C, Grundy J, et al. Prevalence of sensitization to food allergens, reported adverse reaction to foods, food avoidance, and food hypersensitivity among teenagers. J Allergy Clin Immunol. 2005;11:884-92.
12.
go back to reference Brouwer ML, Wolt-Plompen SAA, Dubois AEJ, et al. No effects of probiotics on atopic dermatitis in infancy: a randomized placebo-controlled trial. Clin Exp Allergy. 2006;36:899-906. Brouwer ML, Wolt-Plompen SAA, Dubois AEJ, et al. No effects of probiotics on atopic dermatitis in infancy: a randomized placebo-controlled trial. Clin Exp Allergy. 2006;36:899-906.
13.
go back to reference Brand PLP, Dubois AEJ. Dubbelblinde voedselprovocaties in de praktijk. Praktische Pediatrie. 2007;1:13-7. Brand PLP, Dubois AEJ. Dubbelblinde voedselprovocaties in de praktijk. Praktische Pediatrie. 2007;1:13-7.
14.
go back to reference Mofidi S, Bock SA, eds. A health professional's guide to food challenges. Fairfax: The Food Allergy & Anaphylaxis Network, 2005. Mofidi S, Bock SA, eds. A health professional's guide to food challenges. Fairfax: The Food Allergy & Anaphylaxis Network, 2005.
15.
go back to reference Metcalfe DD, Sampson HA. Workshop on experimental methodology for clinical studies of adverse reactions to foods and food additives. J Allergy Clin Immunol. 1990;86:421-42. Metcalfe DD, Sampson HA. Workshop on experimental methodology for clinical studies of adverse reactions to foods and food additives. J Allergy Clin Immunol. 1990;86:421-42.
16.
go back to reference Mueller HL. Diagnosis and treatment of insect sensitivity. J Asthma Res. 1966;3:331-3. Mueller HL. Diagnosis and treatment of insect sensitivity. J Asthma Res. 1966;3:331-3.
17.
go back to reference Sampson HA, Mendelson L, Rosen JP. Fatal and near-fatal anaphylactic reactions to food in children and adolescents. N Engl J Med. 1992;327(6): 380-4. Sampson HA, Mendelson L, Rosen JP. Fatal and near-fatal anaphylactic reactions to food in children and adolescents. N Engl J Med. 1992;327(6): 380-4.
18.
go back to reference Bock SA, Muñoz-Furlong A, Sampson HA. Fatalities due to anaphylactic reactions to foods. J Allergy Clin Immunol. 2001;107:191-3. Bock SA, Muñoz-Furlong A, Sampson HA. Fatalities due to anaphylactic reactions to foods. J Allergy Clin Immunol. 2001;107:191-3.
19.
go back to reference Boeve MM, Rottier BL, Mandema J, et al. Anafylaxie door pinda- en notenallergie bij 2 kinderen; aanbevelingen voor beleid. Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:602-6. Boeve MM, Rottier BL, Mandema J, et al. Anafylaxie door pinda- en notenallergie bij 2 kinderen; aanbevelingen voor beleid. Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:602-6.
20.
go back to reference Flinterman AE, Pasmans SGP, Hoekstra MO, et al The determination of no-observed-adverse-effect levels and eliciting doses in a representative group of peanut-sensitized children. J Allergy Clin Immunol. 2006;117(2):448-54. Flinterman AE, Pasmans SGP, Hoekstra MO, et al The determination of no-observed-adverse-effect levels and eliciting doses in a representative group of peanut-sensitized children. J Allergy Clin Immunol. 2006;117(2):448-54.
21.
go back to reference Flinterman AE, Knulst AC, Meijer Y, et al. Acute allergic reactions in children with AEDS after prolonged cow's milk elimination diets. Allergy. 2006;61:370-4. Flinterman AE, Knulst AC, Meijer Y, et al. Acute allergic reactions in children with AEDS after prolonged cow's milk elimination diets. Allergy. 2006;61:370-4.
22.
go back to reference Sicherer SH, Burks W, Sampson HA. Clinical features to acute allergic reactions to peanut and tree nuts in children. Pediatrics. 1998;102(1):e6. Sicherer SH, Burks W, Sampson HA. Clinical features to acute allergic reactions to peanut and tree nuts in children. Pediatrics. 1998;102(1):e6.
23.
go back to reference Pumphrey RS, Gowland MH. Further fatal allergic reactions to food in the United Kingdom, 1999-2006. J Allergy Clin Immunol. 2007;119:1018-9. Pumphrey RS, Gowland MH. Further fatal allergic reactions to food in the United Kingdom, 1999-2006. J Allergy Clin Immunol. 2007;119:1018-9.
24.
go back to reference Vlieg-Boerstra BJ, Bijleveld CMA, Heide S van der, et al. De dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatietest bij kinderen. Ned Tijdschr Allergie. 2005;5:129-35. Vlieg-Boerstra BJ, Bijleveld CMA, Heide S van der, et al. De dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatietest bij kinderen. Ned Tijdschr Allergie. 2005;5:129-35.
25.
go back to reference Vlieg-Boerstra BJ, Bijleveld CM, Heide S van der, et al. Development and validation of challenge materials for double-blind, placebo-controlled food challenges in children. J Allergy Clin Immunol. 2004;113:341-6. Vlieg-Boerstra BJ, Bijleveld CM, Heide S van der, et al. Development and validation of challenge materials for double-blind, placebo-controlled food challenges in children. J Allergy Clin Immunol. 2004;113:341-6.
Metagegevens
Titel
Dubbelblinde voedselprovocaties
Wie kunnen en gaan ze doen?
Auteurs
B. J. Vlieg-Boerstra
Y. Meijer
Publicatiedatum
01-04-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde / Uitgave 2/2008
Print ISSN: 0376-7442
Elektronisch ISSN: 1875-6840
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03078182

Andere artikelen Uitgave 2/2008

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 2/2008 Naar de uitgave