Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2014 | Beschouwing | Uitgave 1/2014

Huisarts en wetenschap 1/2014

Diagnostiek van pneumonie bij volwassenen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2014
Auteur:
dr. Saskia van Vugt
Belangrijke opmerkingen
UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, Postbus 85500, 3508 GA Utrecht: dr.S.F. van Vugt, huisarts-in-opleiding (aiotho) • Correspondentie: s.f.vanvugt@umcutrecht.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Van Vugt SF. Diagnostiek van pneumonie bij volwassenen. Huisarts Wet 2014;57(1):14-7.
Pneumonie is een indicatie om antibiotica te starten bij een volwassen patiënt met hoestklachten, maar het is lastig om deze te onderscheiden van overige lage luchtweginfecties, waarbij de huisarts een afwachtend beleid kan voeren. In dit diagnostisch dilemma blijkt de klinische blik van de huisarts van meerwaarde voor het voorspellen van pneumonie. Een CRP-test (afkapwaarde 30 mg/ml) heeft toegevoegde waarde als deze wordt gebruikt in combinatie met anamnese en lichamelijk onderzoek. De toegevoegde waarde van de CRP-test is het grootst in de groep patiënten bij wie de huisarts na anamnese en lichamelijk onderzoek nog niet goed kan beoordelen of er sprake is van pneumonie. Indien de huisarts kiest voor een thoraxfoto als aanvullende diagnostiek, is het percentage aan potentieel relevante toevalsbevindingen beperkt. Het diagnostisch proces bij volwassen patiënten met lage luchtwegklachten blijft complex en zal ook in de toekomst een uitdaging blijven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Huisarts en wetenschap 1/2014 Naar de uitgave

Column

Statines