Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2018 | Psychodiagnostiek | Uitgave 6/2018

GZ - Psychologie 6/2018

Depressieve adolescenten, een zorg op zich

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 6/2018
Auteurs:
Sanne Rasing, Yvonne Stikkelbroek, Daan Creemers
Belangrijke opmerkingen

OVER DE AUTEURS

Dr. Sanne Rasing is senior onderzoeker bij het Depressie Expertise Centrum Jeugd van GGZ Oost Brabant. Daarnaast werkt zij als postdoc en docent bij de Universiteit Utrecht. Zij doet vooral onderzoek naar depressie bij jongeren. Op dit moment doet zij onderzoek naar depressie- en suïcidepreventie op scholen en naar eHealth voor depressieve adolescenten.
Dr. Yvonne Stikkelbroek is scientist-practitioner en hoofd post-academische opleidingen bij GGZ Oost-Brabant. Zij werkt als klinisch psycholoog bij het Depressie Expertise Centrum Jeugd en is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van depressieve adolescenten en gepromoveerd op onderzoek naar de effectiviteit van de Depressiecursus versus reguliere zorg. Momenteel doet zij onderzoek naar werkzame mechanismen, blended behandelen en terugvalpreventie.
Dr. Daan Creemers is gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van depressie en suïcidaliteit. Hij is coördinator van de onderzoekslijn Internaliserende problematiek bij kind en jeugd en projectleider van de ontwikkeling van het Depressie Expertise Centrum Jeugd. Hij begeleidt 7 promovendi, onder andere in onderzoek naar de effectiviteit van depressiebehandelingen voor jongeren, in depressie- en suïcidepreventie op scholen (VO en mbo’s) en in onderzoek naar de effectiviteit van FACT-jeugd.

Samenvatting

In Nederland zijn ieder jaar 37.000 jongeren depressief. De zorg voor deze patiënten is versnipperd georganiseerd en wordt bovendien niet altijd volgens de richtlijn aangeboden. Met vroegsignalering, preventie, goede behandelingen en terugvalpreventie in de regio groeit de effectiviteit van de hele zorgketen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

GZ - Psychologie 6/2018 Naar de uitgave

Column

Waanzin

Nieuws uit de wetenschap

Nieuws uit de wetenschap